Все буде Україна!

Пусковий комплекс гідроагрегату №3 Дністровської ГАЕС отримав сертифікат відповідності

Пусковий комплекс гідроагрегату №3 Дністровської ГАЕС отримав сертифікат відповідності

30-08-2016
Пусковий комплекс гідроагрегату №3 Дністровської ГАЕС отримав сертифікат відповідності

ПАТ “Укргідроенерго” отримало сертифікат відповідності закінченого будівництвом Пускового комплексу гідроагрегату №3 Дністровської ГАЕС, виданий  Державною архітектурно-будівельною інспекцією України. Даний сертифікат засвідчує відповідність проектній документації та готовність до експлуатації закінченого будівництвом третього пускового комплексу  об’єкта “Дністровська ГАЕС. “Уточнення проекту першої черги ГАЕС у складі трьох агрегатів, включаючи заходи по підвищенню надійсноті та безпеки гідротехнічних споруд, основного гідросилового обладнання та гідромеханічного обладнання Дністровської ГАЕС (будівництво пускового комплексу гідроагрегату №3)” в м. Новодністровськ Чернівецької області. У даний момент продовжується виконання робіт з будівництва пускового комплексу №4 (заходи безпеки незавершених будівництвом об’єктів). Ведуться проектні роботи по другій черзі будівництва у складі гідроагрегату №4.

Так, встановлена електрична потужність в третьому пусковому комплексі в генераторному режимі становить 324 МВт, у насосному – 421 МВт, що відповідає даним проектувальника ПАТ “Укргідропроект”. У складі основного устаткування знаходяться  насос-турбіна типу ОРО 170-В-730, гідрогенератор-двигун СВ02-1255/255-4ОУХЛ4.

Керуючись Умовами та правилами здійснення підприємницької діяльності з виробництва електричної енергії ПАТ “Укргідроенерго” поінформувало листом Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) про збільшення потужності генеруючого обладнання та просить погодити дану встановлену потужність з 1 вересня 2016 року.

Також згідно з проектом нормальний підпірний рівень верхнього басейну після завершення робіт складає 229,5 м, а нижнього 74,5 м, повний обсяг верхньої водойми – 41,43 млн.куб.м, з яких корисний обсяг – 32,70 млн.куб.м, повний обсяг нижнього басейну – 44,90 млн.куб.м, корисний – 36,40 млн.куб.м

Довідково 

Будівництво третього гідроагрегату тривало протягом двох років. Реалізація проекту будівництва Дністровської ГАЕС розпочалась у 1989 році аж поки не було здійснено пуск першого агрегату у 2010 році. У 2013 році було змонтовано другий гідроагрегат та в повному обсязі завершено будівництво верхньої водойми ГАЕС. Для будівництва третього гідроагрегату проведено колосальний обсяг організаційних та будівельних робіт. З Харкова транспортовано унікальне робоче колесо та кришку турбіни, які разом з валом турбіни, ротором та статором зібрано монтажниками підрядних організацій прямо на монтажному майданчику ГАЕС. Загальна вага всіх складових агрегату перевищує 3000 тон.

Дністровська ГАЕС є одним з найбільших та наймасштабніших інфраструктурних енергетичних об’єктів, який реалізовувався в Україні за останні десять років. Він довів, що українці здатні власними силами та власними коштами побудувати станцію такого масштабу. Дністровську ГАЕС внесено до переліку пріоритетних енергетичних проектів та до оновленої Енергетичної стратегії до 2030 року.

Згідно з початковим проектом, Дністровська ГАЕС має складатися із 7-ми гідроагрегатів загальною потужністю 2268 МВт в генераторному режимі та 2947 у насосному, що ставить її на шосте місце у світі за встановленою потужністю. Особливість ГАЕС порівняно з ГЕС полягає в тому, що вона працює в режимі “насос – турбіна” та дозволяє використовувати акумульовану в нічний час енергію для виробництва електроенергії під час пікових навантажень на мережу.

Поділитися: