Все буде Україна!

Регулятор скасував нижній прайс-кеп на балансуючому ринку електроенергії

Регулятор скасував нижній прайс-кеп на балансуючому ринку електроенергії

05-02-2021
НКРЕКП прийняла рішення з 1 березня 2021р відмінити на балансуючому ринку електроенергії нижнє граничне обмеження ціни, яке становило 55% від ціни на ринку «на добу наперед». Відповідне рішення було прийнято на засіданні комісії, яке відбулося 5 лютого.

Згідно з діючими правилами ринку, учасники ринку в своїх заявках на балансуючу електроенергію зобов'язані вказувати ціну не менше від значення 55% від ціни на РДН на цей розрахунковий період і не більше 115% від встановленого обмеження ціни на РДН на цей розрахунковий період.

Згідно з обґрунтуванням регулятора, це рішення було прийняте з метою зменшення  кількості маніпуляцій з продажем обсягів позитивного небалансу, який в значних обсягах утворюється на ринку.

В комісії вважають, що значна кількість небалансів викривляє режим роботи ОЕС України та вимагає залучення значного обсягу резерву. «Зазначений профіцитний режим, в якому працює система ОЕС України, спотворює ринкові відносини та може призводити до маніпуляції з продажем обсягів електричної енергії», - йдеться в обґрунтуванні регулятора.

В комісії повідомили, що протягом 2020р деякі виробники користувалися ситуацією зі значними позитивними небалансами і заявляли до продажу на ринку прямих договорів та інших сегментах обсяги, які не відповідали їх технічним можливостям.

Пресслужба Укргідроенерго

Читайте також: 

Завдяки Укргідроенерго вдалося уникнути відключень в енергосистемі України через аварійне відключення Запорізької ТЕС 3 лютого 2021 року 

Укргідроенерго готове до забезпечення покриття пікових навантажень й регулювання частоти та потужності в ОЕС України на період похолодання 

Фахівці Укргідроенерго долучилися до обговорення проблем роботи ринку електроенергії

 

Поділитися: