Все буде Україна!

Рідкісні рослини світу: як Каховська ГЕС відроджує флору

Рідкісні рослини світу: як Каховська ГЕС відроджує флору

01-06-2020
На території Каховської ГЕС в атріумі управління станції розташований унікальний за різноманітністю флори зимовий сад.

Історія його створення розпочалась у 2005 році, в різні роки він виглядав по-різному. Спочатку його прикрашав натуральний газон і великі поодинокі квіти в горщиках. Були роки, коли після холодної зими рослини гинули і для естетичного вигляду його покривали штучним газоном.

«Практики вирощування і співіснування рослин в таких умовах ми не мали. Довелось вчитись, читати і дізнаватись про особливості догляду за кожною рослиною. Шляхом зонування за температурним режимом, вологістю, освітленням нам вдалось створити умови для тропічних, субтропічних, пустельних і напівпустельних рослин. Кількість унікальних рослин на сьогодні складає більше 1000 екземплярів», - розповідає начальник гідротехнічного цеху Микола Литвин.

Площа саду становить близько 800 м2. Представники флори з різних куточків землі під дбайливим доглядом озеленювачів прикрашають гідроелектростанцію і в ансамблі роблять її унікальною. Крім зонування за кліматичним походженням, втілено і декоративне зонування. Зона «Озеро» містить міні-фонтан, «Зоосад» прикрашають птахи і інші представники фауни, виготовлені з природних матеріалів, «Україна» – з глечиками і вишиванковими мотивами, «Версаль» – з білими скульптурними композиціями і голубами, «Пустеля», «Оаза» і «Техас» – з камінням, піщаними дюнами і штучними земноводними.

Найголовніше й найцінніше, що можна побачити в зимовому саду – це, звісно, рослини. Більш детально про особливості догляду за підопічними розповіла Алла Яковлєва, робітник зеленого будівництва:

«До кожної квітки потрібен індивідуальний підхід, буває, що звичайне перенесення на інше місце допомагає розквітнути, або піти у ріст. Наша робота щоденна і кропітка. Наприклад полив здійснюється за графіком залежно від пори року, в середньому за тиждень витрачається 600-800 літрів відстояної води. Особлива щотижнева обробка біопрепаратами, попередження розповсюдження хвороб і шкідників, особливе підживлення та експерименти з розмноженням на дослідній ділянці – все це в комплексі дає гарний результат і ми маємо чудову оазу».

Серед рослин в зимовому саду Каховської ГЕС є екземпляри унікальні і незвичайні, а є вибагливі і квітучі, їстівні і ядовиті. Найстарші дві фінікові пальми заввишки 5 метрів, віком 60-65 років, переїхали з будівлі ГЕС в новий корпус і зайняли поважне місце  в зимовому саду, вони однолітки Каховської ГЕС і їх розмір вражає. Сортові пальми Вашингтонія, Канарська і Цикас вражають своєю красою. Близько 40 монстер і панданусів різних за розміром і віком, безліч фікусів і  драцен ряболистих і різнокольорових, різноманітні види юки і агави, дифенбахії та шефлери, філодендрони звичайні та сортові, алоказія і заміокулькаси - тільки частина дивовижних мешканців саду. Доповнюють композиції невеличкі зелені і різнокольорові  хлорофітуми і сансев’єрії,  бегонії і аспарагуси, сциндапсуси і папороть, сингоніуми і фатсії, традескансії і циперуси.

Серед квітучих є дві шикарні бугенвілії, які цього року розпочали своє цвітіння ще в лютому і поки не планують його припиняти. Ділянка з калами притягує погляд, а яскраві орхідеї, пеларгонії і ароматні олеандри не залишать байдужими нікого.

Є тут і куточок з їстівними рослинами, наприклад гранат, інжир, декілька видів цитрусових, папая і екзотичні дерева цифомандри (томатне дерево), плоди якого невеличкі кисло-солодкі ягоди з полунично-абрикосовим смаком.

Виділяється серед інших незвичним дизайном зона пустелі і техаських пейзажів. Кактуси і сукуленти химерних форм влаштувались серед піщаних дюн, а агави і красули нагадують казкових персонажів.         

 «Догляд за вибагливими представниками зелених легень планети – це складний технологічний процес і щоденна праця. 8 робітників зеленого будівництва гідроцеху доглядають за цією красою. Є ще багато ідей,  будемо їх втілювати. Наприклад, є бажання відтворити висячі сади Семіраміди», - ділиться планами на майбутнє майстер гідротехнічного цеху Ірина Білецька.

Це завдяки її старанням, знанням, любові до рослинного світу і ентузіазму вдалося відтворити зелену зону відпочинку з унікальними рослинами.  

Варто зазначити, що в Укргідроенерго у своїй екологічній політиці виходять з того, що кожен об’єкт гідроенергетики є частиною дуже складного комплексу гармонійної взаємодії між людиною і природою. Компанія підтримує необхідність збереження та відтворення природних екосистем і спрямовує свої зусилля на екологізацію сучасного виробництва електроенергії.

Олена Бегунова, пресслужба Каховської ГЕС

Фотогалерея

Поділитися: