Все буде Україна!

Родина винахідників Середньодніпровської ГЕС

Родина винахідників Середньодніпровської ГЕС

25-06-2022
25 червня - День винахідника і раціоналізатора. У 50–х роках це було щось на кшталт присудження Нобелівської премії. Саме 25 червня Академія наук розглядала всі раціоналізаторські пропозиції за рік і відбирала найкращі. Винахідників нагороджували і давали звання. Є талановиті розумники і серед наших гідроенергетиків, винаходи яких ефективно використовують у технологічних процесах.

Для Владислава Кучерявого гідроенергетика стала справою його життя. Він - Заслужений енергетик України, Заслужений енергетик СНД. 

Окрім того, він ще й винахідник, за плечима якого  безліч винаходів і раціоналізаторських пропозицій. Саме Владислав розробив технологію реконструкції торців лопаток напрямного апарату гідротурбіни в умовах ГЕС. 

«За понад 40 років  роботи гідротурбін станції  торці лопаток напрямного апарату через кавітацію ставали жорсткими з виразковим зносом. Це призводить до швидкого стирання гумового ущільнення в  нижньому кільці апарату і планках верхнього кільця. При закритті по торцях лопаток протікала вода, що неприпустимо. А заміна  самого ущільнення нічого не давала», - згадує Владислав Кучерявий.

Технологію, яку запропонував використовувати Владислав Кучерявий, дозволила виконати реконструкцію лопаток напрямного апарату на шістьох гідроагрегатах Середньодніпровської ГЕС.  А застосування нержавіючих матеріалів продовжило термін експлуатації даного вузла ще на тридцять років.  Окрім того, це дало значний економічний ефект порівняно з іншими пропозиціями.

Син Владислава Кучерявого, Олександр, також не відставав від батька. Він - головний інженер Середньодніпровської ГЕС. І на його рахунку також безліч різних винаходів та пропозицій в області автоматизації основного та допоміжного обладнання. 

«Всі наші досягнення, розробки та нововведення - це результат кропіткої  праці всього колективу станції. Колектив Середньодніпровської ГЕС завжди активно бере участь у раціоналізаторській роботі. Подані та впроваджені раціоналізаторські пропозиції були спрямовані на підвищення надійності роботи обладнання, поліпшення умов праці та техніки безпеки», - наголошує   Олександр.  

Починаючи з 1964 р. гідроенергетиками Середньодніпровської ГЕС було подано понад три тисячі раціоналізаторських пропозицій. Із них понад 2800 впроваджено у виробництво, що дало значний економічний ефект. За раціоналізаторську та винахідницьку роботу працівники Середньодніпровської ГЕС неодноразово були відзначені відзнаками різних рівнів.

Пресслужба УГЕ

 

Поділитися: