Все буде Україна!

Що ми знаємо про переваги гідроенергетики, окрім екологічності?

Що ми знаємо про переваги гідроенергетики, окрім екологічності?

05-08-2019
Нове дослідження, проведене Міжнародною гідроенергетичною асоціацією (МГА), показує, що плюси та переваги гідроенергетичних проектів часто недостатньо висвітлені.

"Спеціалізовані та багатоцільові гідровузли забезпечують широкий спектр енергетичних та неенергетичних переваг для суспільства та навколишнього середовища. Крім виробництва електроенергії, переваги, що пов'язані з нею, включають маневрену генерацію та акумулюючу здатність, покращення рівня життя та інфраструктури міст тощо" - йдеться у Звіті МГА про стан гідроенергетики за 2019 рік. 

 

 

 

Загальний огляд

Завдяки гідроенергетиці зменшується залежність людства від викопного палива та забруднюючих речовин. Гідроенергетичні проекти підтримують загальний «клімат» міст, де розташовані: забезпечують інвестиції у сфери транспорту, освіти та охорони здоров'я, туризму і рекреації, одночасно підвищують макроекономічний розвиток країни та можливості для торгівлі. Громадськість також отримує вигоду від стабільного керування водними ресурсами для житлових будинків, промисловості та сільського господарства, а також пом'якшення потенційних наслідків від повеней та посухи.

Гідровузол, спроектований і побудований для однієї мети, часто знаходить багато інших видів використання протягом свого терміну служби. Для того, щоб проаналізувати та кількісно визначити деякі з часто недооцінених переваг гідроенергетики, Міжнародна гідроенергетична асоціація (МГА) провела глобальне дослідження для аналізу наявних баз даних, які враховують ці додаткові послуги.

Багатоцільовий аналіз

Більшість (81%) з 51 512 існуючих у світі великих гребель є спеціалізованими, згідно з визначенням Міжнародної комісії з великих гребель (ICOLD).

ICOLD визначає велику греблю як таку, що має висоту 15 м або більше від основи до гребеня, або від
5 м до 15 м, але якщо вона утримує більше 3 млн м3 води.

Більшість спеціалізованих гребель використовуються з метою іригації (зрошення) (29%), далі йдуть гідроенергетичні (10%) і ті, що використовуються з метою регулювання повеней (5%), за винятком 38% гребель, які не мають визначеного цільового призначення. Це дослідження МГА аналізує 9 266 гідроелектростанцій у всьому світі, з яких, за даними ICOLD, 40% є багатоцільовими і 60% ─ спеціалізованими.

Тенденції та еволюція

Рисунок 1 показує еволюцію спеціалізованих і багатоцільових гідровузлів з 1900 по 2018 рік.

У період між 1950 і 1980 роками кількість нещодавно введених в експлуатацію багатоцільових гідровузлів зросла вдвічі, при цьому в період між 1950 і 1980 роками був досягнутий найвищий рівень розвитку спеціалізованих гідроенергетичних гребель. У період між 1970 і 1980 роками 55% гідровузлів, що вводилися в експлуатацію, були багатоцільовими.

Рис1

Глобальна тенденція змінюється в різних географічних регіонах.

У Південній і Центральній Азії переважають багатоцільові гідроенергетичні проекти, тоді як Південна Америка має найнижчий відсоток багатоцільових гребель.

Рисунок 2 і Рисунок 3 показують еволюційний розвиток за десятиріччями по регіонах для спеціалізованих і багатоцільових гідровузлів у Південній Америці та Південній і Центральній Азії.

Рис2,3

 Вигоди від гідроенергетичних проектів

З точки зору макроекономіки, багатоцільові гідроенергетичні проекти забезпечують багато інвестиційних переваг над спеціалізованими проектами. Проте складність у плануванні, фінансуванні та впровадженні гідровузлів є серйозною проблемою. Це пов'язано із великою кількістю зацікавлених у проекті сторін, необхідністю стабільної бізнес-моделі для фінансування, операцій та обслуговування, а також управління непередбаченими ризиками та негативними зовнішніми факторами.

Зокрема, різні інтереси різних користувачів можуть призвести до складних і потенційно вразливих контрактних відносин. Конфлікти можуть виникнути щодо експлуатації водосховища (тобто, якщо воно розділене на зони зберігання води для різних цілей або якщо моделі використання води змінюються залежно від мети) та фінансування проекту, оскільки залучення приватних інвесторів до багатоцільового проекту є більш складним.

Тим не менш, греблі, призначені для спеціалізованого використання, часто стають багатоцільовими в процесі експлуатації. У багатьох випадках це не дозволяє оптимально реалізувати переваги гідровузла. Наприклад, гребля Каріба, в басейні річки Замбезі між Замбією і Зімбабве, була введена в експлуатацію в 1962 році як гідровузол для спеціалізованого використання. Нинішня гребля ─ ресурс для зрошення землі площею 2 700 га, рибальства, транспортування, відпочинку й туризм з 17 готелями, розташованими в околицях. Жодна з баз даних МГА, застосована в цьому дослідженні, не відображає цих додаткових послуг, що надаються гідровузлом Каріба, а також багатьма іншими греблями в усьому світі.

Спеціалізовані та багатоцільові гідровузли надають широкий спектр послуг та переваг для сприяння сталому розвитку громад, яким вони служать. У багатьох випадках ці переваги не були прийняті до уваги на етапі проектування, а пізніше їх важко було врахувати.

База даних гідроенергетичних об’єктів МГА

Під час цього дослідження був проведений поглиблений аналіз Бази даних гідроенергетичних об’єктів МГА. Тепер це найповніша і найновіша в світі база даних гідроенергетичних об’єктів, що містить інформацію про більш ніж 12 000 працюючих електростанцій у всьому світі.

Дослідження, що торкнулося Еквадору, Південна Америка, розглянуло 37 гідровузлів, які становлять 99% встановленої потужності гідроенергетики цієї частини світу. Лише 12,5% цих проектів були спроектовані як багатоцільові. Інформація про додаткові вигоди була зібрана з 16 станцій, які становлять 88 відсотків загальної встановленої потужності гідровузлів. Більшість цих електростанцій були введені в експлуатацію протягом останніх двох десятиліть, і лише 2 з 16 були спроектовані як багатоцільові.

Програми екологічних та соціальних інвестицій, розроблені для цих проектів, підтримують близько мільйона людей. Ці програми включають задачі поліпшення якості води, водопостачання та очищення, збереження навколишнього середовища та зрошення, поліпшення систем каналізації, освіти, зайнятості та можливостей охорони здоров'я, а також збільшення генерації електроенергії, нарощування потенціалу та туризму.

Наприклад, гідровузол Дауле Періпа в Еквадорі має важливе значення для підтримки зростання населення, особливо в Гуаякілі, де він є головним джерелом водопостачання для своїх двох мільйонів жителів. Майбутні дослідження Необхідні більш глибокі , щоб виявити і кількісно оцінити послуги, що надаються гідровузлами, як пов'язані з енергопостачанням, так і не пов'язані, та їх вплив на процеси прийняття рішень, особливо на етапі проектування. МГА продовжуватиме працювати над підвищенням обізнаності та обміном досвідом щодо додаткових послуг та переваг від належним чином спроектованих та відповідально керованих гідровузлів. МГА також продовжуватиме розширювати свою Базу даних гідроенергетичних об’єктів для кількісної оцінки внеску гідроенергетики в енергетичну та продовольчу безпеку, а також у життя громад, що зазнають впливу.


Нагадуємо, що Укргідроенерго співпрацює з Міжнародною гідроенергетичною асоціацією над впровадженням послідовної та цілісної програми дій щодо сталого розвитку гідроенергетики в Україні.

Неофіційний переклад Укргідроенерго Звіту про стан гідроенергетики за 2019 рік

Поділитися: