Все буде Україна!

Що таке «надзвичайна ситуація» в енергосистемі і як вона впливає на ринок електроенергії?

Що таке «надзвичайна ситуація» в енергосистемі і як вона впливає на ринок електроенергії?

18-12-2022
16 грудня Укренерго повідомило про настання режиму системної аварії. Сталося це внаслідок масованих ракетних обстрілів з боку російської федерації електроенергетичної інфраструктури України, через що відбулася втрата понад 50% споживання ОЕС України.

Так, відповідно до п. 2.4 Кодексу системи передачі, саме така ситуація є однією з причин оголошення настання режиму системної аварії.

«Насамперед варто зауважити, що при значних порушеннях в енергосистемі  застосовується технічний термін «системна аварія». А вже після настання режиму системної аварії застосовується термін «надзвичайна ситуація» в умовах роботи ринку. Цей термін вже більше комерційний, - розповідає заступник генерального директора з комерційної діяльності ПрАТ «Укргідроенерго» Богдан Сухецький. - Якщо технарі-енергетики  стикаються з аваріями різного роду постійно, то системна аварія - це виняткова ситуація, з якою наші колеги гідно справляються»

В ефірі національного телемарафону Голова правління «Укренерго» Володимир Кудрицький також зазначив, що «надзвичайна ситуація» є більше статусом, який вводиться, аби не допустити проблем на ринку електроенергії:

«Коли учасники ринку продають/купують електроенергію і стається ракетна атака, у багатьох з них можуть бути значні штрафні санкції. Для того, щоб убезпечити нормальне функціонування ринку запроваджується надзвичайна ситуація на ринку електроенергії. Ми вже це робили, але, певно, на широкий загал це не було так помітно».

Варто зазначити, що вже ввечері 16 грудня Укренерго скасувало надзвичайну ситуацію в ОЕС України.

За словами Богдана Сухецького в умовах нового ринку генерацію важко відокремити від бізнес процесів:

«В період війни, інтенсивних обстрілів енергосистеми, відбуваються постійні зміни обсягів від падіння  відпуску е/е до нуля на окремих станціях після обстрілів, до значного (в декілька разів) перевищення графіків і планів. Це потребує постійної, майже погодинної зміни стратегії продажів, аби мінімізувати можливі збитки й виконати зобов’язання перед контрагентами. Особливу увагу компанія приділяє виконанню завдань з забезпечення доступною енергією населення і, звісно, балансування й підтримки енергосистеми».

Зазначимо, що гідроенергетики цілодобово продовжують робити усе можливе для стабільної роботи української енергосистеми.

Пресслужба Укргідроенерго

Інформація про діяльність компанії на офіційних сторінках в соціальних мережах FacebookTelegramTwitter.

Поділитися: