Все буде Україна!

Середньодніпровська ГЕС: виклики, здобутки та плани

Середньодніпровська ГЕС: виклики, здобутки та плани

09-02-2021
Гідроелектростанція у м. Кам’янському є четвертою сходинкою Дніпровського каскаду. Встановлена потужність гідроелектростанції на початок 2021 року складає 388 МВт. Станція бере участь у забезпеченні покриття пікових навантажень, регулюванні частоти та потужності, забезпечує мобільний аварійний резерв в об’єднаній енергосистемі України.

ГЕС у своїй роботі використовує перепад між рівнями води р. Дніпро між великим селищем Табурище Кіровоградської області та м. Кам’янське. Станція оснащена 8 гідроагрегатами, які мають турбіни поворотно-лопатевого типу. Встановлена потужність ГЕС на початок 2021 року складає 388 МВт, наявна потужність – 300 МВт (два гідроагрегати знаходяться в реконструкції). Виробіток у 2020 році склав 637 млн кВт⋅год, а корисний відпуск 627 млн кВт⋅год. Рентна плата за використання води на потреби гідроенергетики у 2020 році становила 24 млн грн. Загальна сума податків сплачених станцією у бюджети всіх рівнів – понад 57 млн грн.

Виклики 2020 року

Маловоддя навесні. Несприятлива гідрометеорологічна ситуація склалась навесні 2020 року, коли приплив води до водосховищ Дніпровського каскаду у весняний період був значно меншим за середні величини. Філія разом з іншими станціями вжила всіх заходів, аби підтримати оптимальний рівень води в басейнах р. Дніпро. Забезпечення питною водою українців стало пріоритетом компанії. Середньодніпровська ГЕС не лише виробляє електроенергію, але й вирішує проблеми комплексного використання стоку р. Дніпро та забезпечує судноплавні глибини на ділянці Кременчук-Запоріжжя. Не слід забувати, що ГЕС забезпечує постійні екологічні попуски у нижній б’єф не менше ніж 400 м³/с.

Пандемія СOVID-19. З метою попередження розповсюдження коронавірусної інфекції, було створено оперативний штаб з організації та впровадження заходів щодо запобігання поширенню COVID-19. З 13 березня 2020 року на філії проводиться температурний скринінг співробітникам, посилено дезінфекційний режим: систематичне вологе прибирання з використанням дезінфікуючих засобів, обробка антисептичними засобами усіх робочих приміщень. Співробітники, не задіяні у виробничому процесі та які мають малолітніх дітей, на час карантину у освітніх закладах, були переведені на дистанційний режим роботи.

Здобутки реконструкції

Незважаючи на всі виклики, Середньодніпровська ГЕС впевнено рухається вперед. В кінці березня 2020 року у реконструкцію другої черги виведено останній нереконструйований гідроагрегат № 1. Також тривають роботи з реконструкції на гідроагрегаті № 2. Завдяки модернізації потужність кожного гідроагрегату буде збільшена на 6 МВт. Але це далеко не все. У 2020 році філія здійснила заміну верхньої секції затвору № 8 водозливної греблі, що збільшило надійність роботи гідроспоруди в цілому. Здійснено антикорозійний захист металоконструкцій козлового крану, проведені роботи по заміні труб техводопостачання гідроагрегату № 2, відбувся капітальний ремонт елегазових вимикачів. Проведена заміна аварійного дорожнього полотна біля управління. Продовжуються роботи щодо покращення виробничих та побутових приміщень.

Соціальна захищеність співробітників

Не дивлячись на складну епідемічну ситуацію в Україні, компанія виконала всі взяті на себе зобов’язання і перед країною, і перед своїми співробітниками. Турбота про здоров’я та благополуччя персоналу – один із пріоритетів соціальної політики Укргідроенерго. Вже декілька років у компанії успішно діє програма добровільного медичного страхування працівників. На кінець 2020 року 172 працівника філії вже були застраховані та мали змогу відчути переваги страхового медичного поліса, який включає в себе всі види медичної допомоги, в тому числі на випадок коронавірусної інфекції.

Також в компанії діє багато інших соціальних програм, що підвищують рівень життя співробітників. Наприклад, надається допомога при народженні дитини, на оздоровлення та відпочинок, на отримання першої вищої освіти. Фахівці направляються на курси та тренінги з метою підвищення кваліфікації. Не залишаються поза увагою керівництва компанії і пенсіонери, які працювали на підприємстві: щомісячно вони отримують невеличку матеріальну допомогу. Та головне: під час пандемії не було жодних скорочень персоналу на підприємстві.

Плани на майбутнє

Філія продовжує тримати курс на забезпечення надійної та безпечної експлуатації обладнання та споруд гідровузла. Планується закінчити реконструкцію гідроагрегатів № 2 та № 1, що за підсумком дасть приріст в 12 МВт сумарно, а загальна потужність станції зросте до 400 МВт. Ця потужність забезпечить ще більшу аварійну резервність та маневреність енергетичної системи України.

Пресслужба Середньодніпровської ГЕС

Читати також:

Головний інженер Кременчуцької ГЕС Віктор Василенко: «Я жодного разу не пошкодував, що пов'язав своє життя з гідроенергетикою»

Кабінет Міністрів підтримав внесення змін до Положення про покладення спеціальних обов’язків на учасників ринку електричної енергії 

В Кабміні обговорили програму стану виконання антикризових заходів в енергетиці

Поділитися: