Все буде Україна!

Середньодніпровська ГЕС збільшує свої виробничі потужності

Середньодніпровська ГЕС збільшує свої виробничі потужності

19-12-2019
10:00
Середньодніпровська ГЕС є четвертою сходинкою Дніпровського каскаду, в результаті спорудження якої утворилося Кам’янське водосховище. В кінці листопада 1963 року на ГЕС було поступово введено в дію перший з 8 агрегатів, а в грудні перша гідротурбіна дала струм. На повну потужність Середньодніпровська ГЕС почала працювати на початку вересня 1966 року.

8 гідроагрегатів ГЕС мають гідротурбіни поворотно-лопотевого типу, які розраховані на 13 метрів напору води, діаметром 9,3 м, а вага одного робочого колеса складає майже 192 т. Цікаво, що робочі колеса станції є найбільшими в Україні.

На сьогоднішній день встановлена потужність філії складає 388 МВт, а завдяки проведеній реконструкції потужність кожного гідроагрегату збільшена на 6 МВт. Середньорічне виробництво електроенергії станцією становить близько 1,2 млрд КВт*год. Загалом, Середньодніпровська ГЕС бере участь у покритті піків графіку навантаження та забезпечує енергетичну стабільність України.

Реконструкція обладнання – нова якість генерації

Наразі на Середньодніпровській ГЕС вже реконструйовано шість із восьми гідроагрегатів. Слід підкреслити, що реконструкція гідроагрегатів дала змогу досягнути збільшення терміну служби обладнання, а це в свою чергу дозволить підвищити коефіцієнт корисної дії, усунути можливі негативні наслідки для екології басейну річки Дніпра та суттєво збільшити діапазон регулювання.

Середньодніпровська ГЕС

На початку 2019 року на Середньодніпровській ГЕС завершено реконструкцію маслонапірної установки 2-го блоку, до складу якого входять 3-й та 4-й гідроагрегати. Крім того, оновлено систему технічного водопостачання на цих агрегатах, замінено всі засувки та мінімізовано можливість протікання трубопроводів, що значно підвищило надійність експлуатації системи.

Цьогоріч на станції також проведено ремонт трансформаторної підстанції 10/0кВ будівлі управління та завершено реконструкцію електричного захисту ліній електропередачі.

На філії вже розпочато реконструкцію 2-го гідроагрегату та виконуються роботи з оновлення гідротехнічних споруд й основного обладнання.

Соціальні блага

На сьогоднішній день на Середньодніпровській ГЕС працює 278 осіб, які є справжніми фахівцями у своїй справі з безцінним рівнем знань. Проте, Товариство постійно дбає про покращення рівня знань своїх співробітників й надає їм можливість проходити навчання у навчальних закладах різного типу та проходити курси підвищення кваліфікації.

Відповідно до норм Колективного договору Укргідроенерго, для співробітників станції впроваджено програми соціального захисту та створено систему додаткових пільг, що підвищує ефективність діяльності підприємства, зокрема: матеріальна допомога на оздоровлення до щорічної відпустки, часткова компенсація вартості відпочинку співробітника та його дітей, матеріальна допомога на лікування, щомісячні виплати премій та винагород за безперервний стаж роботи в енергетиці, додаткова відпустка за стаж роботи на підприємстві.

Середньодніпровська ГЕСОдним із пріоритетів соціальної політики компанії є програма добровільного медичного страхування, страховий пакет якої включає в себе всі види медичної допомоги та надає можливість застрахувати своїх рідних.

Протягом року було оздоровлено 184 співробітника філії та їх 56 дітей, а до програми добровільного медичного страхування приєдналося вже 135 осіб.

Активна участь у суспільному житті

Середеньодніпровська ГЕС бере активну участь у суспільному житті міста. Зокрема, багато уваги приділяється соціальним та екологічним питанням. Так, співробітники станції постійно проводять різноманітні заходи, пов’язані з прибиранням узбережжя річки Дніпро та озелененням лівобережжя міста. Крім того, співробітники філії постійно відвідують дитячі будинки, зоозахисні організації та беруть участь у заходах по здачі донорської крові. З метою заохочення молоді до вивчення технічних наук і ознайомлення з перспективами розвитку гідроенергетики постійно проводяться цікаві екскурсії, де можна більш детальніше ознайомитися з роботою станції.

Прес-служба Укргідроенерго

Поділитися: