Все буде Україна!

Відбулося громадське обговорення впливу на довкілля планованого будівництва та діяльності Каховської ГЕС-2

Відбулося громадське обговорення впливу на довкілля планованого будівництва та діяльності Каховської ГЕС-2

19-12-2019
20:03
18-19 грудня в Херсонській області були проведені громадські слухання звіту щодо впливу на навколишнє середовище будівництва та експлуатації гідроелектростанції «Каховська ГЕС-2». Відвідати захід могли усі бажаючі.

Продовжуючи політику держави в частині прозорості діяльності суб’єктів господарювання державного сектору економіки, ПрАТ «Укргідроенерго», сто відсотків акцій якого належать державі, провело громадське обговорення звіту з оцінки впливу на довкілля планованого будівництва та діяльності Каховської ГЕС-2. Слухання відбулися в селищах Веселе та Козацьке, у місті Нова Каховка та в прес-центрі Департаменту екології та природних ресурсів Херсонської ОДА.

Оголошення про слухання та запрошення до діалогу були розміщені завчасно, тож відвідати заходи могли усі бажаючі. Організатором заходу виступив департамент екології Херсонської обласної державної адміністрації. На слуханнях були присутні громадськість, місцеві активісти, зацікавлені жителі, представники екологічних організацій, наукових установ, представники Херсонської ОДА, представники проєктної організації "Укргідропроект".

Майбутнє будівництво планується вести в тілі існуючої правобережної земляної греблі Каховського гідровузла в адміністративних межах Козацької селищної та Веселівської сільської рад Бериславського району. Площа земельної ділянки під будівництво – 38,85 га. На станції буде встановлено чотири гідроагрегати загальною потужністю 250 МВт. Планований термін будівництва – шість років.

Під час слухань було зазначено, що спорудження ГЕС-2 на додачу до вже діючої Каховської ГЕС, дозволить на 250 МВт збільшити сумарну потужність каховського гідровузла і, таким чином, забезпечити додаткову електроенергію для покриття попиту в піковій зоні графіка навантаження. Також нова станція братиме участь в автоматичному регулюванні частоти та потужності енергосистеми для покращення якості електроенергії та надійності ОЕС загалом.

До процесу підготовки звіту з оцінки впливу на довкілля були використані матеріали наукових організацій та установ України: ТОВ «Міжвідомчий центр інженерних досліджень», Інститут рибного господарства, Національний науково-природничий музей, Інститут зоології, Інститут гідробіології, Інститут геохімії, Науковий центр аерокосмічних досліджень землі, Український науково-дослідний інститут екологічних проблем, Український науково-дослідний інститут водогосподарсько-екологічних проблем та інші. Команда розробників звіту проаналізувала і спрогнозувала можливий вплив на довкілля будівництва та експлуатації Каховської ГЕС.

Фахівці Укргідроенерго зауважують, що економічний та соціальний вплив нової ГЕС на регіон носитиме позитивний характер, адже дозволить працевлаштувати близько тисячі осіб на етапі спорудження станції та більш, ніж 150 фахівців на час постійної експлуатації. Надходження до місцевого бюджету становитиме близько 20 млн грн на рік. Також ГЕС-2 дасть поштовх розвитку торгівлі, ринку послуг та туризму, підвищить рівень життя місцевого населення.

З повним текстом повідомлення про плановану діяльність, зауваженнями і пропозиціями громадськості та звітом з ОВД, та оголошенням про громадські обговорення можна ознайомитись за посиланням у єдиному реєстрі ОВД.

Прес-служба Укргідроенерго

Фотогалерея

Поділитися: