Все буде Україна!

Сергій Яременко: «Кременчуцьке водосховище – стратегічний запас питної води для трьох регіонів»

Сергій Яременко: «Кременчуцьке водосховище – стратегічний запас питної води для трьох регіонів»

15-06-2022
Кременчуцьке водосховище є найбільшим водосховищем Дніпровського каскаду, яке розташоване на території Полтавської, Кіровоградської та Черкаської областей. Воно забезпечує потреби у питному водопостачанні та є гарантією того, що населення, економіка і довкілля будуть забезпечені водою в посушливі маловодні роки за умов негативного впливу зміни клімату на водність річок.

Поява Кременчуцького водосховища пов’язана з будівництвом однойменної гідроелектростанції.  Його заповнення відбулося  наприкінці п’ятдесятих років минулого століття. Це творіння людських рук є найбільшим за розмірами в Україні – загальний об'єм водосховища становить 13,5 км3 .

«Зі створенням Кременчуцького водосховища було розв'язано чимало економічних проблем. Його будівництво позитивно вплинуло на господарську діяльність людини, - говорить директор філії «Кременчуцька ГЕС» Укргідроенерго Сергій Яременко.Водосховище відіграє важливу роль у забезпеченні надійної роботи Об'єднаної енергосистеми України, адже Кременчуцька ГЕС здійснює балансування енергосистеми впродовж доби, являючись аварійним і частотним резервом. Враховуючи несприятливі безводні останні п’ять років, саме за рахунок наявності водосховища, гідроенергетики впоралися з поставленими завданнями в плані відсутності збоїв в роботі енергосистеми країни. Кременчуцьке водосховище - це також джерело питної води для мешканців трьох регіонів. За його допомогою ми знижуємо ризик повеней, затоплення прилеглих територій, сільськогосподарських угідь. Я вже не говорю про широкі масштаби використання водойми для судноплавства та розвитку рибного господарства. Адже у Кременчуцькому водосховищі водиться до півсотні видів риб і ми примножуємо це біорізноманіття».

Пресслужба Кременчуцької ГЕС

Читайте також: 

«Творіння людських рук вражає», - голова Кіровоградської ОВА про Кременчуцьку ГЕС 

Кременчуцька ГЕС – другий за величиною енергетичний гігант у Дніпровському каскаді

Кременчуцька ГЕС – підтримуємо ЗСУ, наближаємо перемогу

Поділитися: