Все буде Україна!

Штати Нижнього басейну Колорадо уклали угоду для збереження води для гідрогенерації

Штати Нижнього басейну Колорадо уклали угоду для збереження води для гідрогенерації

30-05-2023
Штати річки Колорадо оголосили про укладення угоди, яка зменшить постачання води до Каліфорнії, Арізони та Невади, щоб забезпечити достатній рівень води у великих водосховищах для збереження гідроенергетики на річці, що потерпає від посухи.

Як повідомляє GreenWire, представники влади трьох штатів Нижнього басейну оголосили про свою домовленість у листі до комісара Бюро меліорації Камілли Калімлім Тутон після майже року суперечливих переговорів про те, як розділити біль від скорочення водокористування.

Скорочення будуть розподілені між фермерами та муніципалітетами, які використовують річку для питного водопостачання. Хоча ця угода означала б значне скорочення використання води, несподівано волога зима запобігла необхідності більш агресивних скорочень у Нижньому басейні. Рекордні снігові опади і подальший весняний стік підвищили рівень води в басейні річки та її водосховищах.

Президент Джо Байден привітав угоду, заявивши, що вона «знаменує собою важливий крок вперед у зусиллях щодо захисту стабільності річкової системи Колорадо перед обличчям зміни клімату та історичних посушливих умов».

Угода, яка спирається на низку існуючих домовленостей, термін дії яких закінчується в 2026 році, дозволить заощадити до 3 мільйонів акро-футів води упродовж трьох років. Пропозиція починається з заявки на збереження принаймні половини загального обсягу води до кінця 2024 року, але державні та федеральні чиновники не деталізували, як саме план дозволить здійснити ці скорочення.

План передбачає, що федеральний уряд забезпечить виплати за перші 2,3 мільйона акро-футів, зарезервованих на основі Закону про зниження інфляції для пом'якшення наслідків посухи.

Один акро-фут води заповнив би футбольне поле на глибину 1 фута. Мільйон акр-футів води забезпечить близько 3 мільйонів сімей прісною водою на рік.

Угода ще має бути схвалена Міністерством внутрішніх справ, яке оголосило, що призупинить процес планування на випадок надзвичайних ситуацій, поки воно розглядатиме цю пропозицію відповідно до Закону про національну екологічну політику.

Минулого місяця Міністерство внутрішніх справ оприлюднило власний план дій у надзвичайних ситуаціях, який передбачає скорочення 2,083 мільйона акро-футів води до 2026 року.

Ця пропозиція - оновлення Тимчасових рекомендацій щодо річки Колорадо 2007 року, які визначають, скільки води забирається з кожного водосховища на основі його поточного рівня поверхні, - мала бути представлена громадськості до 30 травня, коли закінчувався термін подання коментарів. Але Міністерство внутрішніх справ оголосило, що процес буде призупинено на час розгляду плану штатів Нижнього басейну, а додаткову заяву про вплив на навколишнє середовище буде завершено наприкінці цього року.

Хоча штати Верхнього басейну - Колорадо, Нью-Мексико, Юта і Вайомінг - не підтримали план Нижнього басейну, всі сім штатів у спільному листі звернулися до адміністрації Байдена з проханням провести повний аналіз пропозиції.

Губернатор Каліфорнії Гевін Ньюсом, губернатор Невади Джо Ломбардо  і губернатор Арізони Кеті Хоббс також схвалили пропозицію у своєму листі.

«Акцент пропозиції на ранніх і великих внесках зменшує ризик зниження рівня озер Мід і Пауелл до критично низьких позначок і досягається за допомогою добровільних угод з різноманітними водокористувачами Арізони, Каліфорнії і Невади, включаючи племена, міста і сільське господарство», - зазначили губернатори.

Джон Ентсмінгер, генеральний директор Управління водних ресурсів Південної Невади, визнав, що ця пропозиція є лише короткостроковим планом для вирішення проблеми дефіциту води. Чиновники готуються написати новий операційний план для річкового басейну до закінчення терміну дії поточного плану в 2026 році.

«План, викладений штатами Нижнього басейну, не є панацеєю для річки, а скоріше консенсусним рішенням, яке допоможе управляти короткостроковими потребами у воді, одночасно слугуючи мостом для переговорів щодо операційних критеріїв після 2026 року», - йдеться в заяві Ентсмінгера. «Басейн річки Колорадо чекає тепліше і сухіше майбутнє, і скорочення водоспоживання, підвищення ефективності використання води та максимальне повторне використання води є першочерговими для сталого майбутнього 40 мільйонів людей, які залежать від цього критично важливого джерела водопостачання».

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: GreenWire

Поділитися: