Все буде Україна!

Скандинавські країни – лідери з відновлюваної енергетики

Скандинавські країни – лідери з відновлюваної енергетики

30-05-2023
Зважаючи на велику кількість водних басейнів, скандинавські країни значною мірою покладаються на гідроенергетику. Фактично, майже всі станції тут побудовані на руслах річок. У багатьох інших європейських країнах більш поширена змішана або гідроакумулююча енергетика.

Як повідомляє Іnnovation origins, у 2021 році 91 відсоток валового виробництва електроенергії в Норвегії припадав на гідроенергетику, в Ісландії цей показник становив 70 відсотків, а в Швеції - 43 відсотки. П'ята частина фінського валового виробництва електроенергії припадає на ГЕС. У Данії цей показник незначний - менше п'яти відсотків - в першу чергу з географічних причин, оскільки Данія є найменшою країною і має менше водних басейнів.

Валове виробництво електроенергії - це загальна кількість електроенергії, виробленої електростанціями, включаючи енергію, що використовується для живлення допоміжних установок і трансформаторів.

Атомна енергетика

Фінляндія та Швеція - єдині скандинавські країни з атомними станціями. У 2021 році обидві країни отримали третину свого валового виробництва електроенергії з АЕС. У квітні минулого року Фінляндія ввела в експлуатацію найбільшу в Європі атомну станцію, потужністю 1,6 ГВт, яка забезпечить 14% попиту на електроенергію в країні.

Вітер

Окрім Ісландії, за останнє десятиліття вітроенергетика зробила різкий стрибок у інших країнах Скандинавії. Лідером є Швеція, з понад 12 ГВт встановленої потужності та 27 108 ГВт-год виробленої електроенергії у 2021 році. У Данії вітроенергетика набула першочергової ролі в енергозабезпеченні країни, на неї припадає половина виробленої електроенергії.

Норвегія посідає третє місце в цьому рейтингу. Вона виробила майже 12 тисяч ГВт-год електроенергії завдяки 5 ГВт наявних потужностей. У Фінляндії вітроенергетика також зростає, оскільки виробництво електроенергії збільшилося за останні кілька років.

Данія

Данія заслуговує на більш детальну характеристику, враховуючи її невеликий розмір порівняно з іншими скандинавськими країнами. Згадавши про низький рівень виробництва електроенергії з води, країна є найбільш залежною від викопних видів палива, на які припадає майже половина валового виробництва електроенергії. Що стосується споживання енергії, то Данія, за даними Євростату, має найнижчу частку енергії з відновлюваних джерел серед п'яти скандинавських країн - 34,72%. Ісландія, навпаки, отримує 85% своєї енергії з відновлюваних джерел, а також забезпечує три чверті енергії Норвегії.

Однак Данія є другою країною за встановленими вітроенергетичними потужностями - понад 7020 МВт - яка забезпечує другу половину валового виробництва електроенергії. У 2021 році за допомогою вітру було вироблено більше валової електроенергії, ніж за допомогою викопних видів палива. З п'яти країн Данія є найпівденнішою і має найбільші потужності сонячної фотоелектричної енергії, які зростали протягом останнього десятиліття.

Данія будує штучний острів у Північному морі, який слугуватиме центром чистої енергії. Тут вироблятиметься водень і постачатиметься електроенергія трьом мільйонам домогосподарств, підключеним до офшорних вітрових турбін. Очікується, що установка матиме потужність 10 ГВт і буде запущена в експлуатацію у 2033 році.

Викопні види палива

Незважаючи на наявність атомних і гідроелектростанцій, третина валового виробництва електроенергії у Фінляндії припадає на викопні види палива. Зокрема, найбільше використовується біопаливо, менше - вугілля та природний газ.

Загалом, скандинавські країни скорочують використання вугілля, нафти та природного газу для виробництва електроенергії. Однак у 2021 році в Норвегії було зафіксовано найбільшу кількість електроенергії, виробленої шляхом спалювання вугілля за останні десятиліття. Незважаючи на те, що Норвегія є маргінальною в плані енергії країною, за останні два десятиліття вона використала більше вугілля, ніж за попереднє.

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: Іnnovation origins

Поділитися: