Все буде Україна!

Штучні перепони у роботі ринку допоміжних послуг наносять збитки компанії

Штучні перепони у роботі ринку допоміжних послуг наносять збитки компанії

10-04-2020
6 квітня 2020 року НЕК «Укренерго» на своєму офіційному веб-сайті опублікувала оголошення про зупинення аукціонів на допоміжні послуги (ДП) та припинила проведення аукціонів на ДП.

Свою заяву компанія мотивує тим, що відповідно до Правил ринку нову граничну ціну на кожний вид ДП Оператор системи передачі (ОСП) оприлюднює за 15 календарних днів до проведення відповідного аукціону. Позиція Укренерго полягає у тому, що гранична ціна була змінена після прийняття Урядом Постанови КМУ від 29.03.2020 № 253 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 15 травня 2019 р. № 555», якою було змінено один із складових граничної ціни на ДП, а саме індекс цін виробників промислової продукції.

Проте, підпунктом 3.1.1. Правил ринку, передбачено, що для підтримання параметрів надійності та якості електричної енергії в Об’єднаній енергетичній системі України ОСП у відкритий, прозорий і недискримінаційний спосіб закуповує допоміжні послуги, зокрема, автоматичне регулювання частоти та потужності (аРВЧ), ручне регулювання частоти та потужності (рРВЧ) у учасників ринку, які набули статусу постачальника допоміжних послуг. А відповідно до Закону України «Про ринок електричної енергії» (стаття 3) – функціонування ринку електричної енергії здійснюється на принципі недискримінаційного ціно- та тарифоутворення, що відображає економічно обґрунтовані витрати.

Водночас підпунктом 5.11.2. Правил ринку передбачено, що для цілей розрахунків відповідно до підпункту 5.13.6 відхилення одиниць постачання ДП, які забезпечують надання ДП з аРВЧ (що працюють під центральним регулятором системи автоматичного регулювання частоти та потужності), вважаються балансуючою електричною енергією незважаючи на те, що вони не є результатом диспетчерських команд щодо балансуючої енергії. Проте, якщо продукт аРВЧ не було придбано на аукціоні з продажу ДП, відхилення фактичної потужності від графіка фізичного відпуску для виконання отриманих від центрального регулятора команд, електронна аукціонна платформа «Market management system» зараховує Укргідроенерго як небаланси електричної енергії, що призводить до збитків Товариства, а це, в свою чергу, суперечить чинному законодавству України.

Разом з тим, після надання послуг з ДП на безоплатній основі, у Укргідроенерго виникають зобов’язання із сплати загальнодержавних податків та зборів.

З огляду на те, що ситуація зі зміною граничної ціни на ДП повторювалася неодноразово та має ознаки систематичності, Укргідроенерго вважає дії Укренерго щодо припинення аукціонів для придбання ДП такими, що суперечать чинному законодавству України. Укргідроенерго пропонує  в періоди публікації граничних цін проводити добові аукціони на ринку ДП за попередніми граничними цінами, опублікованими ОСП (станом на 08.04.2020 до набуття чинності нових граничних цін; граничні ціни на ДП складають 498,55 грн/МВт на завантаження і 281,52 грн/МВт на розвантаження).

За умов припинення проведення аукціонів для придбання ДП, з метою уникнення збитків, Укргідроенерго буде змушене зупинити надання послуг з автоматичного та ручного регулювання частоти та потужності до моменту відновлення відповідних аукціонів, що, в свою чергу, може призвести до зниження надійності роботи ОЕС України та погіршення якості регулювання частоти та потужності в енергосистемі.

Поділитися: