Все буде Україна!

Східній Азії під силу самій виконати завдання IRENA з будівництва гідроакумулюючих станцій для досягнення кліматичних цілей

Східній Азії під силу самій виконати завдання IRENA з будівництва гідроакумулюючих станцій для досягнення кліматичних цілей

11-05-2023
Згідно з дослідженням Global Energy Monitor, заплановане масштабне будівництво гідроакумулюючих електростанцій у Східній Азії на чолі з Китаєм дозволить регіону самостійно досягти мети Міжнародного агентства з відновлюваної енергетики (IRENA) - 420 ГВт гідроакумулюючих електростанцій у всьому світі до 2050 року.

Як повідомляє Hydro Review, новий Global Hydropower Tracker, який каталогізує 2 212 ГВт гідроенергетичних потужностей у всьому світі з майже 4 000 гідроакумулюючих, традиційних та руслових гідроенергетичних проєктів, одиничною потужністю 75 МВт і більше, показує, що східноазійський регіон має 425 ГВт діючих та перспективних гідроакумулюючих потужностей (оголошених, на стадії підготовки до будівництва або будівництва), що становить 73% від поточної світової загальної потужності.

Гідроакумулюючі електростанції є важливим компонентом глобального енергетичного переходу, оскільки зростання нестійких відновлюваних джерел енергії, таких як вітер і сонце, збільшує потребу в рішеннях для зберігання енергії. Моделювання, проведене IRENA, показує, що для досягнення кліматичних цілей Паризької угоди, до 2050 року знадобиться 420 ГВт загальної встановленої гідроакумулюючої потужності до цього часу.

З усіх діючих гідроенергетичних проєктів з номінальною потужністю щонайменше 75 МВт, лише 14% (161 ГВт) припадає на гідроакумулюючі електростанції, а решта 86% (967 ГВт) - на традиційні руслові гідроелектростанції. Але гідроакумулюючі електростанції складають 49% (439 ГВт) перспективних потужностей, що свідчить про зростання важливості цієї технології найближчими роками порівняно з іншими видами гідроенергетики.

За даними Global Hydropower Tracker, п'ятірка країн з найбільшою кількістю діючих гідроакумулюючих електростанцій виглядає наступним чином:

Китай (51 ГВт, 30% від світового обсягу);

Японія (24 ГВт, 14% від світового обсягу);

США (22 ГВт, 13% від світового обсягу);

Італія (8 ГВт, 5% від загальносвітового обсягу);

та Німеччина (6 ГВт, 4% від загальносвітового обсягу)

П'ятірка країн з найбільшим гідроакумулюючим потенціалом виглядає наступним чином:

Китай (407 ГВт, 82% від загальносвітового обсягу);

Індія (16 ГВт, 3% від світового обсягу);

Австралія (14 ГВт, 3% від світового обсягу);

Сполучені Штати (14 ГВт, 3% від загальносвітового обсягу);

та Великобританія (6 ГВт, 1% від загальносвітового обсягу).

«Потенціал гідроакумулюючих станцій у всьому світі зростатиме набагато швидше, ніж потенціал традиційних ГЕС, і Китай є найяскравішим прикладом цієї тенденції», - зазначив Джо Бернарді, керівник проєкту Global Hydropower Tracker. «Гідроакумулюючі електростанції та гідроенергетика є невід'ємною частиною глобального енергетичного переходу і решті світу варто звернути увагу на розвиток гідроенергетики у Східній Азії».

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: The Third Pole

Поділитися: