Все буде Україна!

Спецаукціон: у наступні 5 років Укргідроенерго забезпечуватиме резерви для стабільності енергосистеми

Спецаукціон: у наступні 5 років Укргідроенерго забезпечуватиме резерви для стабільності енергосистеми

30-08-2024
спецаукціон
Укргідроенерго взяло участь у спеціальному аукціоні на допоміжні послуги, щоб забезпечити енергосистему автоматичним резервом відновлення частоти (аРВЧ) на період з 01.10.2025 по 30.09.2030.

Всі пропозиції компанії були прийняті системою управління ринку (MMS).

Фактична ціна надання резервів визначається за результатами спецаукціону, що проводиться в грн/МВт, а для переможців перераховується в євро/МВт за офіційним курсом Національного банку України та фіксується на цьому рівні упродовж усього періоду надання.

Укргідроенерго надаватиме резерви протягом 5 років, що допоможе підтримати стабільність енергосистеми.

«Щодо аукціону в мене неоднозначне ставлення. З одного боку, це добре через відкритість, залучення інвестицій, додаткові потужності та прогнозованість. Але, з іншого боку, я вважаю, що послуга недооцінена. Аукціон з РПЧ відбувся із суттєвим зниженням вартості, що збільшило термін окупності і зменшило привабливість для інвестування. Що стосується аРВЧ, очевидно, що існує дефіцит цієї послуги, і потрібно вводити мотиваційні механізми, а не грати на пониження», – зазначив заступник генерального директора Укргідроенерго з комерційної діяльності Богдан Сухецький.

В свою чергу заступник директора департаменту з комерції Укргідроенерго В’ячеслав Бабіч наголосив на важливості врахування досвіду, накопиченого компанією за останні роки у сфері допоміжних послуг. Він підкреслив складність і багатогранність цього процесу, а також необхідність підготовки до можливого повернення штрафних санкцій у майбутньому.

«Ми з 2020 року працюємо з допоміжними послугами. Маємо накопичений досвід і не завжди позитивний. Велика кількість нюансів в самому процесі надання ДП, відповідності обладнання, розрахунків, взаємодії з ОСП. Не треба забувати про  штрафи за невідповідність. Зараз вони заморожені але з часом повернуться», - зазначив він.

Укргідроенерго продовжує активно працювати над забезпеченням стабільності та ефективності енергосистеми України, враховуючи як позитивний досвід, так і виклики, що виникають у процесі надання допоміжних послуг. Компанія залишається відданою своїм зобов'язанням і готова адаптуватися до змін, які можуть вплинути на ринок в майбутньому.

Пресслужба Укргідроенерго

Поділитися: