Все буде Україна!

Станіслав Слива: «Твердо вірю в Перемогу і бачу світле майбутнє рідної країни»

Станіслав Слива: «Твердо вірю в Перемогу і бачу світле майбутнє рідної країни»

21-02-2024
Слива
Майже 40 років минуло з того дня, коли Станіслав Слива, нині машиніст гідроагрегатів оперативної служби Кременчуцької ГЕС, вперше переступив поріг прохідної підприємства.

«Дуже швидко промайнули роки, ніби вчора я зовсім молодим прийшов на станцію, за допомогою колег робив перші кроки в гідроенергетиці. А вже за плечима 40 років гідроенергетичного життя, - згадує Станіслав Васильович та додає: – Були труднощі і радощі, ми все проживали разом. А ця клята війна, розпочата рашистами, в одну мить різко змінила життя».

Зі сльозами на очах чоловік пригадує ранок 24 лютого, коли, поспішаючи на роботу, він кинувся допомагати зовсім незнайомим жінкам, які в паніці тікали, помітивши в небі ворожі ракети.

«Сказати, що було не страшно не можу. Боялись за дітей, за родину, за країну. І, водночас, твердо знали, що країну не здамо», - говорить Станіслав.

Молодший син гідроенергетика боронить Україну, старший виховує юних футболістів. Всіляко підтримує своїх чоловіків, дружина Людмила, яка вже 10 років активно працює в лавах волонтерів.

З початку повномасштабного вторгнення Станіслав разом з колегами цілодобово забезпечував безперебійну  роботу станції. Коли перша ворожа ракета поцілила в ГЕС, чоловік саме перебував на чергуванні. Ситуація вимагала витримки, часу на роздуми не було. Коли колеги гасили пожежу, Станіслав разом з друзями по цеху здійснили розворот системи з нуля, а після стабілізації напруги у системі -  локальну схему заживлення регіону.

Від раціональних рішень та злагоджених дій колективу в такі хвилини залежить подача електроенергії до Об'єднаної енергетичної системи України. В ті перші дні війни гідроенергетики працювали в надскладних умовах. Рівень небезпеки був досить високим, інколи працівникам оперативної служби доводилось цілодобово залишатись на робочому місці.

«Сьогодні, як і завжди, результат роботи оперативників на високому рівні, - говорить директор філії Сергій Яременко. – І це не банальні слова. В умовах повномасштабної війни завдяки їх професіоналізму в оселях українців є світло і тепло. В таких професіях немає випадкових людей і Станіслав Слива – не виняток».

Указом Президента України від 21 грудня 2023 року Станіславу Сливі присвоєно почесне звання «Заслужений енергетик України».

Пресслужба Кременчуцької ГЕС

Фотогалерея

Поділитися: