Все буде Україна!

Стратегії кліматичної адаптації – важливий елемент повоєнної відбудови України

Стратегії кліматичної адаптації – важливий елемент повоєнної відбудови України

20-09-2024
Зміни клімату
Фахівці Укргідроенерго взяли участь у роботі конференції «Адаптація до змін клімату в Україні», яка відбулася під егідою Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України за підтримки Європейського Союзу. Захід зібрав провідних експертів у галузі клімату, охорони довкілля, енергетики та представників місцевих органів влади.

Відкриваючи засідання, міністерка захисту довкілля Світлана Гринчук наголосила на ключовій ролі кліматичної адаптації в процесі повоєнної відбудови України.

«Відбудова, яку ми вже розпочали, буде здійснюватися з урахуванням елементів кліматичної адаптації. Це необхідно для всіх цих секторів, адже ми повинні використовувати нові підходи. Проєкти з будівництва доріг і нових енергетичних об'єктів мають враховувати зміни клімату, щоб працювати більш ефективно, якісно та економно використовувати ресурси», - зазначила Світлана Гринчук.

Радник Представництва ЄС в Україні з питань енергетики Торстен Воллерт  наголосив на важливості інтеграції України в європейський енергетичний ринок та на необхідності впровадження стійких енергетичних рішень під час повоєнної відбудови країни. Він підкреслив, що відновлення енергетичної інфраструктури України має ґрунтуватися на принципах екологічної стійкості, зокрема адаптації до змін клімату, що дозволить знизити залежність від традиційних енергоресурсів та сприятиме розвитку відновлюваних джерел енергії.

«У лютому 2021 року на теренах Європейського союзу була прийнята стратегія адаптації до змін клімату. Україна стає все ближче і ближче до ЄС  і важливо, щоб ми рухалися в тому ж напрямку», - зазначив він.

Лідер проєкту APENA 3 Христос Степанадіс наголосив на важливості комплексного підходу до розробки та впровадження стратегій адаптації до змін клімату на регіональному рівні. Він підкреслив, що ці стратегії мають враховувати не лише глобальні кліматичні тенденції, але й специфічні особливості кожного регіону України.

Під час конференції презентовано перші в Україні Стратегії з адаптації до зміни клімату для Миколаївської, Львівської та Івано-Франківської областей, а також прогнози науковців щодо того, як зміниться клімат у цих регіонах та як це вплине на різні сектори економіки.

Окрім того, відбулися дискусійні панелі «Національна та регіональна політика України щодо адаптації до зміни клімату на шляху до ЄС» та «Адаптація до зміни клімату у містах» із залученням представників міжнародних інституцій та органів місцевої влади. Особливу увагу було приділено питанням інтеграції екологічних стандартів ЄС у національну політику та розробці локальних планів дій для міст.

Варто зазначити, що сфера діяльності компанії Укргідроенерго може мати потенційно високу вразливість щодо кліматичних змін у зв'язку з залежністю від водних ресурсів у виробництві електроенергії на ГЕС, тому на підприємстві уважно ставляться до управління фізичними кліматичними ризиками для операційної діяльності та активів. В рамках кліматичної адаптації компанія активно співпрацює з міжнародними партнерами та державними органами, в тому числі щодо оцінки ризиків, пов’язаних з кліматом.

Пресслужба Укргідроенерго

Фотогалерея

Поділитися: