Все буде Україна!

Суд визнав недостовірною поширену на засіданні КМУ інформацію щодо результатів ревізії ПАТ "Укргідроенерго"

Суд визнав недостовірною поширену на засіданні КМУ інформацію щодо результатів ревізії ПАТ "Укргідроенерго"

25-01-2017
Суд визнав недостовірною поширену на засіданні КМУ інформацію щодо результатів ревізії ПАТ "Укргідроенерго"

18 березня 2016 року Голова комісії з реорганізації Державної фінансової інспекції України, Голова Державної аудиторської служби України Гаврилова Лідія Володимирівна, звітуючи на позачерговому засіданні Кабінету Міністрів України за результатами перевірок фінансово-господарської діяльності найбільших суб’єктів господарювання державного сектору економіки за 2014 рік та перше півріччя 2015 року, озвучила інформацію, яка на думку ПАТ «Укргідроенерго», є недостовірною та такою, що принижує ділову репутацію та дискредитує компанію, формує недовіру суспільства як до ПАТ «Укргідроенерго» так і до усіх підприємств державного сектору економіки в цілому, необґрунтовано ставить під сумнів дотримання не тільки ПАТ «Укргідроенерго», а й Державою принципу пріоритетності використання гідроспоруд, безпечності їх експлуатації, оскільки озвучена інформація є фактичним звинуваченням у порушенні товариством вимог діючого законодавства.

Зображення

(Голова Державної аудиторської служби України Гаврилова Л.В. 18 березня 2016 року на позачерговому засіданні Кабінету Міністрів України)

З метою захисту свого порушеного особистого немайнового права на недоторканність ділової репутації, ПАТ «Укргідроенерго» звернулося до господарського суду міста Києва з відповідним позовом до Державної аудиторської служби України.

24 січня 2017 року Вищий господарський суд України поставив крапку у вказаній судовій справі про спростування недостовірної інформації та захист ділової репутації.

Рішеннями господарських судів всіх трьох інстанцій у даній справі було визнано недостовірною та такою, що не відповідає дійсності інформацію про Публічне акціонерне товариство «Укргідроенерго», яка поширена Головою Державної аудиторської служби України Гавриловою Л.В. 18 березня 2016 року на позачерговому засіданні Кабінету Міністрів України, а саме:

«…Так, ревізія ПАТ «Укргідроенерго» та його вісім філій засвідчила наявність не тільки низки недоліків та проблем у діяльності товариства але й суттєвих фінансових порушень, відсутності якісного управлінського менеджменту, засвідчено здійснення сумнівних оборуток з державними коштами, які в цілому негативно впливають, я вважаю, на енергетичну незалежність країни в цілому.

Так, встановлено фінансових порушень на загальну суму 26,4 млн. грн. і операцій, що негативно вплинули на діяльність підприємства 337 млн. грн.

Слід зазначити, що, зокрема, ревізією витрат ПАТ «Укргідроенерго» на закупівлю електроенергії встановлено, що за умови врегулювання тарифів на електроенергію для наповнення водойм ГАЕС за вартістю нічного тарифу, а не за середньозваженим тарифом, протягом ревізійного періоду ПАТ «Укргідроенерго» могло б заощадити майже 170 млн. грн.

Ревізією також засвідчено факти придбання товариством трьох трансформаторів через залучення низки посередників, у наслідок чого його вартість зросла майже на 50,5 млн. грн.

Крім того, товариством проведено 9 процедур закупівель з порушеннями вимог законодавства, за результатами яких укладено договорів на суму понад 78 млн. грн., з яких 6 процедур підлягали відміні за наявності на те підстав, визначених законодавством.

Також, станом на 30.09.2015 року незавершені капітальні інвестиції підприємства склали 4,5 млрд. грн., серед яких обліковуються в якості активів 2 об’єкти – це Канівська ГАЕС і острів Зміївський, які понад 5-10 років не відіграють ролі активів на загальну суму 109,5 млн. грн., і через невжиття керівником товариства відповідних заходів щодо своєчасного фінансування для завершення цього будівництва, відповідно, це вже втрачається ознака активів у цих об’єктів.

Також, ревізією виконаних робіт з капітального будівництва за договорами, укладеними з Консорціумом НВО «Укргідроенергобуд» з’ясовано, що фактичне виконання робіт за постачання обладнання здійснювалося не ними через низку посередників, що призвело до значного здорожчання робіт і обладнання.».

Судом зобов’язано Державну аудиторську службу України розмістити на своєму офіційному сайті спростування недостовірної інформації.

Зображення

(Голова Державної аудиторської служби України Гаврилова Л.В. доповідає про результати перевірки фінансово-господарської діяльності ПАТ «Укргідроенерго» за 2014 та перше півріччя 2015 року)

Господарськими судами постановлено, що поширена Гавриловою Л.В. недостовірна інформація привела до негативних наслідків та завдала шкоди діловій репутації ПАТ «Укргідроенерго». Доказів, що поширена інформація є достовірною, Державною аудиторською службою України надано не було.

На разі, ПАТ «Укргідроенерго» очікує спростування недостовірної інформації на офіційному сайті Державної аудиторської служби України.

 

Поділитися: