Все буде Україна!

Тепла зима: як працюватимуть ГЕС України в умовах весняного маловоддя

Тепла зима: як працюватимуть ГЕС України в умовах весняного маловоддя

03-03-2020
Вперше за 120 років Україна опинилася у ситуації, коли гідрометеорологічні умови можуть спричинити обмеження прав водокористувачів, у тому числі і скиди води через греблі ГЕС.

Причиною обмеження водокористування є аномальна ситуація з опадами восени та взимку 2019-2020 років. За інформацією Укргідрометцентру, сьогодні на більшості річок України спостерігається низька водність.

02 березня відбулося засідання Міжвідомчої комісії на якому узгоджували режими роботи дніпровських та Дністровського водосховища на березень 2020 року, зважаючи на такі несприятливі умови та маловоддя.

Відповідно до статті 45 Водного кодексу України, у разі настання маловоддя, права водокористувачів можуть бути обмежені або змінені умови водокористування, в тому числі скиди води через греблші ГЕС. У разі вживання таких заходів пріоритетність надаватиметься забезпеченню питних і побутових потреб українців.

У випадку зміни обсягів стоку Дніпра або погіршення якості води у каскаді водосховищ, оперативна робоча група розглядатиме необхідність відповідного коригування режимів роботи каскаду на позачерговому засіданні.

За прогнозом Укргідрометцентру, водність Дніпра біля Києва у березні очікується в середньому 1173 м3/с, або 81% від норми (норма березня – 1455 м³/с).

Київське водосховище: ГЕС працює у режимі наповнення. Станом на 1 квітня середньодобовий рівень води у водосховищі (водпост Толокунь) має бути в межах 102,60-102,70 м БС (Балтійської системи висот).

Канівське водосховище: ГЕС працює на притокових витратах. Середньодобовий рівень у верхньому б’єфі водосховища протягом березня має бути в межах 91,35-91,50 м БС.

Кременчуцьке водосховище: ГЕС працює у режимі наповнення. Станом на 1 квітня рівень води у водосховищі має бути в межах 80,00-80,10 м БС.

Кам’янське водосховище: ГЕС працює на притокових витратах із забезпеченням постійних попусків у нижній б’єф не менше ніж 400 м3/с, відповідно до екологічних умов м. Дніпро. Коливання рівня води у верхньому б’єфі (біля греблі) витримується в межах 63,5-64,0 м БС.

Дніпровське водосховище: ГЕС працює на притокових витратах. Коливання рівня води у верхньому б’єфі (біля греблі), викликане добовим і тижневим регулюванням ГЕС, допускається до 0,7 м нижче від НПР (51,4 м БС).

Каховське водосховище: ГЕС працює у режимі наповнення, починаючи з 01.03.2020 скидними витратами в межах 350-400 м3/с.

Для забезпечення водокористувачів на нижче розташованій українській ділянці Дністра, враховуючи приплив до Дністровського водосховища, Міжвідомча комісія пропонує здійснювати рівномірний попуск у нижній б’єф витратами в межах 100-110 м³/с.

Детальніше із режимами роботи дніпровських та Дністровського водосховища можна ознайомитися за посиланням.

Укргідроенерго повідомляє, що вживатиме усіх заходів, аби підтримувати оптимальний рівень в басейнах Дніпра та Дністра для того, щоб об’єднана енергосистема України не залишилась без мобільного та аварійного резерву потужності. На станціях компанії вже зроблені заходи щодо ефективного розподілу ресурсів для неухильного забезпечення встановлених рівнів води у водосховищах.  

Пресслужба Укргідроенерго

Поділитися: