Все буде Україна!

Теплі зими загрожують річкам Європи і енергетичній безпеці

Теплі зими загрожують річкам Європи і енергетичній безпеці

05-04-2023
Тепла зима з відносно невеликою кількістю снігу означає, що влітку в європейські річки надходитиме менше води. Це вимагатиме переосмислення виробництва атомної енергії та енергії, згенерованої з води.

Як йдеться у матеріалі Deutsche Welle, відносно м'яка зима в Європі допомогла запобігти енергетичній кризі минулої зими, але сама по собі тепла погода зараз загрожує енергетичній системі іншими способами.

«Наразі ми перебуваємо у більш комфортному становищі, ніж очікувалося на початку зими: ціни на газ знизилися більш ніж на 80% порівняно з серпневими максимумами, а рівень запасів у сховищах більш ніж удвічі перевищує показники аналогічного періоду минулого року», - розповів газовий аналітик Міжнародного енергетичного агентства Ґерґелі Мольнар.

«Але потрібно бути обережними», - додав він.

Європейський та світовий газові ринки залишаються нестабільними. «Будь-який зовнішній ризик може їх дестабілізувати. Цього року в системі залишилося не так багато гнучкості», - пояснив Мольнар.

Попит на газ в Європейському Союзі в 2022 році впав на 13% у порівнянні з попереднім роком, що є найбільшим показником за всю історію. Тим часом, згідно з аналізом МЕА, виробництво електроенергії гідроелектростанціями впало на 18% у 2022 році. Без цього падіння Європа могла б заощадити ще більше газу, що стало необхідністю після того, як минулого року основний виробник - росія - перекрила потоки.

Менше гідроенергетики - більше викопного палива

За словами Мольнара, падіння виробництва електроенергії гідроелектростанціями призвело до збільшення споживання газу. Історично гідроенергетика є другим за величиною відновлюваним джерелом енергії в Європі. За даними Євростату, у 2020 році вона забезпечила 17% попиту в ЄС.

Наразі кількість води в європейських водосховищах майже на 15% перевищує рівень, зареєстрований у 2022 році, незважаючи на посушливу зиму у Франції та невелику кількість снігу в Альпах, каже Мольнар.

«Але рівень води у водосховищах може значно коливатися», - пояснює він. «Існує багато невизначеності щодо виробництва електроенергії з води».

Міжнародна гідроенергетична асоціація (IHA) заявляє, що необхідні значні інвестиції, щоб водні об'єкти підтримували енергетичний перехід, одночасно діючи як пом'якшувачі клімату.

«Потреба у гнучкості на рівні енергосистеми лише зростатиме з розвитком сонячних та вітрових технологій», - зазначив керівник відділу досліджень та політики IHA Алекс Кемпбелл. Він також додав, що нова інфраструктура може допомогти впоратися з повенями та літніми посухами.

Температура води загрожує атомній енергетиці

Зниження рівня води та підвищення температури води влітку може також вплинути на виробництво атомної енергії, оскільки річкова вода часто використовується для відведення тепла від ядерних реакторів.

«Якщо температура річок перевищить певний рівень, це може мати негативні наслідки. Ми бачили це минулого року, але також і в попередні роки, як у Франції, так і в Бельгії», - сказав Мольнар.

Річки також відіграють важливу роль у транспортуванні вугілля. «Як тільки рівень води у Рейні впаде, це може спричинити логістичні проблеми теплоелектростанцій, але вугільні оператори зазвичай мають запаси, тому низький рівень води не одразу призводить до проблем», - сказав аналітик МЕА.

Більше енергії для охолодження влітку

Літня погода є ще одним ключовим фактором, що впливає на рівень води в річках. Високі літні температури підвищують температуру води і сприяють її випаровуванню, а також збільшують попит на електроенергію, особливо в Північній Європі.

«Підвищення температури вимагає кондиціонування повітря в містах», - каже директор Служби зі зміни клімату «Коперник» Карло Буонтемпо. «Пік внутрішнього попиту на енергію в Північній Європі припадає на зиму, але зараз ми спостерігаємо другий пік влітку».

Неочікувані кліматичні явища є додатковим ризиком для енергетичної безпеки ЄС. Буонтемпо нагадує, як Європа пережила посуху в 2021 році. «Ми можемо заглибитися в наші ризики, використовуючи найгірший сценарій, і відштовхуватися від нього як від точки відліку», - сказав він.

Моделювання ризиків та надійні дані є особливо важливими для того, щоб бути готовими до різних сценаріїв.

«Ми повинні використовувати наявну інформацію про те, що може статися цього року, зокрема, про сніг в Альпах. Прогнози на квітень-травень можуть дати нам кращі орієнтири на літо», - підсумував Карло Бунтемпо.

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: DW

Поділитися: