Все буде Україна!

ТОП-20 найбільших ГЕС у світі

ТОП-20 найбільших ГЕС у світі

12-09-2023
Гідроелектростанції є чудовим джерелом відновлюваної енергії, і хоча їх будівництво вимагає значних капіталовкладень, їхня здатність запобігати повеням разом з іншими екологічними перевагами робить ГЕС нагальною потребою для всіх країн, особливо тих, що найбільше потерпають від глобального потепління. Наразі у світі налічується понад 57 000 великих ГЕС, які сукупно виробляють близько 4 300 ТВт-год електроенергії. Електроенергія з води становить 40% від загального обсягу виробленої у світі відновлюваної енергії і складає 16% всієї електроенергії, що виробляється у світі.

Найбільшою ГЕС у світі є гідроелектростанція «Три ущелини» в Китаї, будівництво якої коштувало $ 37 млрд. Китай є найбільшим виробником електроенергії з води у світі з генеруючою потужністю 391 ГВт. Це становить приблизно 28% від загального обсягу гідроелектроенергії, що виробляється у світі. Китай також має 6 з 25 найбільших гребель у світі. Країна також є найбільшим у світі споживачем електроенергії, за нею йдуть США та Індія.

Велика ефіопська гребля Відродження

Однією з найважливіших ГЕС, що наразі будуються, є Велика гребля відродження Ефіопії. Це найбільша в Африці гідроелектростанція, яка вироблятиме 6 450 МВт електроенергії, а її вартість будівництва становить $ 4 млрд. Хоча гребля має величезне значення як постачальник надійної електроенергії для 60% населення Ефіопії і як крок у напрямку "зеленого переходу" Африки до відновлюваної енергетики, вона також загрожує постачанню води до Єгипту і Судану, розташованих нижче за течією, і викликала опір з боку обох країн. Незважаючи на нещодавнє зняття Суданом застережень щодо проєкту, Єгипет продовжує протестувати проти будівництва греблі, навіть називаючи його спробою "африканізації" Нілу.

Перспективи ринку гідроенергетики

Світовий ринок гідроенергетики оцінюється у 237,9 млрд доларів і, за прогнозами, зростатиме зі середньорічним темпом в 5,9% у період між 2023 і 2030 роками. За даними Міжнародного енергетичного агентства, до 2030 року глобальні потужності гідроенергетики зростуть на 17%.

YAHOO FINANCE склав список 25 найбільших гребель світу, розташувавши їх у порядку зростання максимальної потужності. Для цього використовувалися дані Всесвітнього економічного форуму, а також інші джерела. 

Ось 20 найбільших гребель у світі за потужністю:

20. Дамба Гувера

Встановлена потужність: 2 080 МВт

Дамба Гувера була побудована 87 років тому на кордоні штатів Невада і Арізона для забезпечення електроенергією західних територій США. На даний час гребля задовольняє попит на електроенергію восьми мільйонів людей у трьох штатах і має важливе значення для забезпечення водою пустельних сільськогосподарських угідь.

19. Висотна асуанська гребля

Встановлена потужність: 2 100 МВт

Єгипетська Асуанська висотна гребля (місцева назва Саад-ель-Аалі) була побудована в 1970 році на річці Ніл загальною вартістю $ 1 млрд. Окрім забезпечення населення Єгипту екологічно чистою електроенергією, Асуанська висотна гребля також зрошує прилеглі сільськогосподарські угіддя Єгипту і Судану та регулює рівень паводкових вод.  

18. Дамба Chief Joseph

Встановлена потужність: 2 620 МВт

Дамба Chief Joseph побудована на річці Колумбія, яка вважається однією з найбільш зарегульованих річок у світі, з більш ніж 470 греблями в її басейні. Це друга за величиною ГЕС у США, розташована в штаті Вашингтон. 

17. Дамба Беннетт

Встановлена потужність: 2,916 МВт

Розташована на Peace River у канадській провінції Британська Колумбія, дамба Беннетт є однією з найбільших ГЕС у світі за встановленою потужністю. Станція була введена в експлуатацію 55 років тому і обійшлася у величезну суму - в 900 мільйонів доларів США.

16. ГЕС Ілля-Солтейра

Встановлена потужність: 3 200 МВт

ГЕС Ілля-Солтейра розташована на річці Парана в Сан-Паулу, Бразилія. Вона експлуатується корпорацією China Three Gorges Corporation і, разом з дамбою Жупіа, приносить компанії щорічний прибуток у розмірі 632 млн доларів США.

15. ГЕС Тарбела

Встановлена потужність: 3 478 МВт

 ГЕС Тарбела є найбільшою насипною греблею у світі. Гребля має водосховище, об'ємом 14,4 млрд кубометрів і виробляє приблизно 16% від загального обсягу електроенергії в Пакистані.

14. ГЕС Черчілл-Фоллз

Встановлена потужність: 5 428 МВт

Гребля Черчілл-Фоллз розташована в провінції Ньюфаундленд і Лабрадор в Канаді. Основним власником проєкту є компанія Nalcor Energy, а Hydro-Quebec володіє 34,2% її акцій.

13. ГЕС Робер-Бурасса

Встановлена потужність: 5 616 МВт

Дамба Роберта-Бурасса, спочатку відома як дамба Ла-Гранде-2, є частиною проєкту «Затока Джеймса», ініційованого урядом Квебеку.

12. ГЕС Нуожаду

Встановлена потужність: 5 850 МВт

ГЕС Ноужаду є найбільшою гідроелектростанцією, побудованою на річці Ланьцан в Китаї, на якій також розташовано десять інших гідроелектростанцій. Крім виробництва електроенергії, гребля Ноужаду також має важливе значення для регулювання водних ресурсів у періоди повеней та посух.

11. ГЕС Лонгтан

Встановлена потужність: 6 426 МВт

ГЕС Лонгтан розташована на річці Хуншуй у Китаї, її будівництво коштувало 4,2 млрд доларів США. Це дамба, яка має сім поверхневих водоскидів і підземну гідроелектростанцію.

10. ГЕС Сянцзяба

Встановлена потужність: 6 448 МВт

ГЕС Сянцзяба - це бетонна гравітаційна гребля, побудована на річці Цзіньша в Китаї. Загальна вартість будівництва станції склала $8,2 млрд, вона також слугує для іригації, утримання піску та боротьби з повенями.

9. ГЕС Гранд-Кулі

Встановлена потужність: 6 645 МВт

ГЕС Гранд-Кулі побудована на річці Колумбія у  США і має історичне значення як джерело електроенергії, що допомогло розвивати атомну енергетику в роки Другої світової війни. Крім того, що ця гребля є найбільшим виробником гідроелектроенергії в США, вона також постачає воду для зрошення 600 000 акрів землі.

8. ГЕС Тукуруї

Встановлена потужність: 8 370 МВт

ГЕС Тукуруї є першою великомасштабною станцією, збудованою в лісах Амазонки. Вона забезпечує екологічно чистою електроенергією 13 мільйонів бразильців.

7. ГЕС Удунде

Встановлена потужність: 10 200 МВт

Китайська ГЕС Удунде має 12 гідроагрегатів, які виробляють 39 млрд КВт-год електроенергії щороку.

6. ГЕС Гурі

Встановлена потужність: 10 300 МВт

Дамба Гурі була побудована 45 років тому у Венесуелі на річці Кароні. Вона має водосховище об'ємом 138 млрд кубометрів і виробляє приблизно 73% електроенергії Венесуели. Окрім виробництва електроенергії, дамба використовується для боротьби з паводками.

5. ГЕС Белу-Монте

Встановлена потужність: 11 200 МВт

Белу-Монте розташована на річці Сінгу в Бразилії. Вона виробляє 6,2% національної електроенергії Бразилії. Це найбільша станція в басейні річки Амазонки і вважається суперечливою через її екологічний вплив на амазонські ліси.

4. ГЕС Сілуоду

Встановлена потужність: 13 900 МВт

Китайська гребля Сілуоду побудована на річці Цзіньша в гірському регіоні Юньнань і генерує 0,58% національної електроенергії країни. Окрім виробництва електроенергії, дамба допомагає регулювати паводкові води.

3. Ітайпу

Встановлена потужність: 14 000 МВт

ГЕС Ітайпу розташована на річці Парана і знаходиться у спільній власності Бразилії та Парагваю. Вона виробляє 79,1% електроенергії Парагваю та 8,4% електроенергії Бразилії. Побудована за 27 млрд доларів, ГЕС Ітайпу занесена до Книги рекордів Гіннеса як найдорожчий об'єкт на землі.

2. ГЕС Байхетан

Встановлена потужність: 16 000 МВт

Китайська гребля Байхетан - це арочна гребля, яка була побудована за короткий проміжок часу - 4 роки - завдяки передовому будівельному обладнанню. Дамба розташована на річці Цзіньша, яка є притокою найдовшої в Азії річки Янцзи, на якій побудовано понад 50 000 дамб. Дамба Байхетан забезпечує електроенергією 75 мільйонів людей.

1. ГЕС «Три ущелини»

Встановлена потужність: 22 500 МВт

Китайська гідроелектростанція «Три ущелини» - це гравітаційна гребля, яка була побудована у 2006 році, але повністю введена в експлуатацію лише у 2012 році, коли вона почала виробляти 0,94% електроенергії в країні. Величезне водосховище станції вміщує 42 мільярди тон води, і коли воно заповнилося, його величезна маса сповільнила обертання Землі на 0,06 мікросекунди. Гребля також допомагає контролювати повені під час сезону дощів.

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: GIHub

Поділитися: