Все буде Україна!

Цей день в історії гідроенергетики: пуск першого гідроагрегата Київської ГЕС

Цей день в історії гідроенергетики: пуск першого гідроагрегата Київської ГЕС

29-12-2023
Київська ГЕС
29 грудня 1964 року о 7:40 ранку відбувся пуск першого гідроагрегата Київської ГЕС.

Роботи з будівництва велись згідно проєкту розробленому проектно-дослідним інститутом «УкрГідроПроект». Вперше було застосовано збірний залізобетон та нові, на той час, технології високочастотного монтажу крупних бетонних конструкцій.

Впровадження нових методів будівництва сприяло зменшенню його вартості, скороченню терміну будівництва та підвищенню міцності будівельних конструкцій.

В період з 1961 по 1964 роки проведено грандіозну роботу будівельниками. Зокрема, з намиву та відкачки води з котловану, здійснено монтаж ліній електропередачі (ЛЕП) через р. Дніпро, зведено судноплавні споруди, перекрито р. Дніпро, затоплено котлован та врешті-решт - запущено перший гідроагрегат.

На Київській ГЕС вперше використано низько напірні горизонтальні капсульні гідроагрегати.

Унікальність Київського гідровузла полягає й в тому, що тут вперше в практиці вітчизняного гідробудівництва будівля ГЕС була об'єднана з бетонною водозливною греблею з 20 водозливами.

Київська ГЕС стала містоутворюючою для Вишгорода. На  Дніпровському правобережжі було зведено житловий комплекс для гідроенергетиків, а також інфраструктуру – школи, дитсадки, магазини тощо. Адже у Вишгороді збільшувалась кількість жителів, бо ж багато робочих рук вимагало  і будівництво ГЕС, і обслуговування запущеного в дію об’єкта.

Пресслужба Каскаду Київських ГЕС і ГАЕС 

Фотогалерея
Київська ГЕС
Київська ГЕС
Київська ГЕС
Київська ГЕС

Поділитися: