Все буде Україна!

Туреччина до кінця року планує суттєво збільшити свої гідроенергетичні потужності

Туреччина до кінця року планує суттєво збільшити свої гідроенергетичні потужності

06-05-2020
На південному сході Туреччини на гідроелектростанції Ілісу до кінця травня планують ввести в експлуатацію один із шести гідроагрегатів потужністю 200 МВт. Вже наступної зими станція має запрацювати із загальною встановленою потужністю 1,20 ГВт. Очікується, що Ілісу вироблятиме 4,12 ТВт*год і стане четвертою за величиною в Туреччині гідроелектростанцією після Ататюрка, Каракая та Кебан, які розташовані в басейнах річок Євфрат та Тигр.

Загалом, Туреччина планує всі свої великі гідроенергетичні проєкти ввести в експлуатацію не пізніше 2021 року. Так, на початку квітня 2020 року на південному сході Туреччини вже частково розпочала роботу гідроелектростанція Асагі Калекой, до кінця року її потужність має збільшитися до 500 МВт. Також на початку квітня частково введена в експлуатацію гідроелектростанція Четін потужністю 420 МВт.

Окрім того, в 2021 році планується введення в експлуатацію гідроелектростанції Юсуфейлі, що розташована на північному сході країни, з накопичувальною потужністю 558 МВт. Наразі, незважаючи на кризу, викликану COVID-19, будівництво об’єкта продовжується. Загалом, вже до кінця цього року потужність нових гідроелектростанцій може зрости до 2,12 ГВт.

Слід зазначити, що виробництво електроенергії за рахунок викопного газу в Туреччині у 2019 році знизилося до 6,26 ГВт. У січні-лютому цього року спостерігалося деяке збільшення обсягу виробітку електроенергії підприємствами теплоенергетики, але завдяки збільшенню потужностей гідроенергетики вже на початок квітня цей попит впав до рекордно низького показника – 1,78 ГВт.

Важливо, що нові гідроелектростанції також матимуть змогу підтримати використання переривчастих джерел відновлюваної енергії у Туреччині, зокрема сонячну, яка у першому кварталі 2020 року у порівнянні з аналогічним періодом минулого року зменшила свої потужності.

Джерело: World-Energy

Фото: Daily Sabah

Поділитися: