Все буде Україна!

У Каховському водосховищі достатньо води для задоволення потреб аграріїв і населення

У Каховському водосховищі достатньо води для задоволення потреб аграріїв і населення

07-05-2020
Невелика кількість атмосферних опадів восени та взимку спричинили низькі показники водності в басейні Дніпра навесні 2020 року. Так, взимку у басейнах річок, що визначають приплив до водосховищ, утримувалася аномально тепла погода. Майже всю зиму спостерігався недобір опадів.

Враховуючи несприятливу гідрометеорологічну ситуацію, яка склалася на сьогодні в Україні, приплив води до водосховищ Дніпровського каскаду у весняний період є значно меншим за середні багаторічні величини. Зважаючи на це та з метою створення стратегічного запасу води, ще на початку року Міжвідомчою комісією було прийняте відповідне рішення та розпочато наповнення дніпровських водосховищ.

Завдяки вчасним заходам наповнення водосховищ на початок травня складає 94%. Про це повідомили 29 квітня представники Українського гідрометеорологічного центру під час онлайн-засідання Міжвідомчої комісії по узгодженню режимів роботи дніпровських та Дністровського водосховищ. За їх даними прогноз водності  Дніпра  у травні 2020 року біля Києва очікується в середньому 685 м3/с, або 20% від норми.

Важливо, що члени Міжвідомчої комісії з огляду на поточну ситуацію із дуже низькою водністю та гідрологічний прогноз на травень, відповідно до статті 45 Водного кодексу України, узгодили пріоритетність використання води для питних і побутових потреб населення та аграріїв.

Такої ж думки дотримуються і в Укргідроенерго.

«Забезпечення питною водою українців на сьогодні є нашим пріоритетом. Тому, не дивлячись на суттєве зменшення прибутків, Укргідроенерго вживало і вживатиме усіх заходів, аби підтримувати оптимальний рівень в басейнах Дніпра та Дністра, а також для водокористувачів, і для того, щоб Об’єднана енергосистема України не залишилась без мобільного та аварійного резерву потужності. Ми розробили і впроваджуємо комплекс заходів щодо ефективного розподілу ресурсів для неухильного забезпечення встановлених рівнів води у водосховищах», – зазначає генеральний директор компанії Ігор Сирота.

Каховське водосховище об’ємом 18,2 км3,  використовується для судноплавства, зрошення, водопостачання, рибного господарства, рекреації. З водоймища починаються Каховський канал, Північно-Кримський канал і канал Дніпро — Кривий Ріг. З метою забезпечення питного водопостачання населення, підтримки екологічно-безпечного стану водосховищ, згідно з рішенням Міжвідомчої комісії встановлено, що станом на 1 червня у Каховському водосховищі рівень води має бути в межах 15,60-15,70 м БС, скиди з ГЕС здійснюються витратами в межах 350-400 м3/с. Також у період з 1 квітня по 19 червня добове регулювання потужності Каховської ГЕС обмежується за умовами нересту риби із середньодобовим коливанням рівня води у нижньому б’єфі не більше ніж 0,4 метра без урахування згінно-нагінних явищ.

Каховська ГЕС дотримується умов встановлених комісією, відбувається постійний контроль і моніторинг нормованих показників. На запит контролюючих органів надаються інформаційні довідки.

У разі зміни обсягів стоку Дніпра (нижче або вище від прогнозованого), або при погіршенні якості води у каскаді водосховищ, оперативна робоча група Міжвідомчої комісії розгляне необхідність відповідного коригування режимів роботи каскаду на позачерговому засіданні.

Джерело: Український південь

Поділитися: