Все буде Україна!

У Швеції з’являться чотири нові гідроелектростанції

У Швеції з’являться чотири нові гідроелектростанції

02-05-2023
Шведська енергетична компанія Vattenfall заявила про плани будівництва гідроенергетичних об’єктів, загальною потужністю 720 МВт.

Як повідомляє Power Technology, компанія має намір збудувати перший гідрооб'єкт біля електростанції Harsprånget на річці Лулеельв. Цей об'єкт матиме потенційну потужність до 110 МВт. Другий, який розташовуватиметься поблизу електростанції Porjus на тій же річці в Норрботтені, матиме потужність 80 МВт.

Компанія також проводить дослідження по відновленню електростанції Juktan на озері Сторюктан, поблизу річки Умеялвен у Вестерботтені. Електростанція Juktan матиме потужність до 380 МВт.

Четвертий енергооб'єкт з потенційною потужністю до 150 МВт планується звести поблизу електростанції Messaure, знову ж таки на річці Лулеялв.

Vattenfall прийме інвестиційне рішення щодо електростанції Harsprånget у 2024 році і планує розпочати її комерційну експлуатацію у 2026 році. Щодо станції Porjus, то рішення про інвестиції планується прийняти у 2026 році, а комерційна експлуатація розпочнеться до 2031 року.

Інвестиційне рішення щодо станції Juktan заплановано на 2027 рік, а період комерційної експлуатації розпочнеться у 2031 році.

Керівник гідроенергетичних операцій Vattenfall Nordics Йохан Дашт заявив: «Мені дуже приємно оголосити про наші плани щодо будівництва нових ГЕС у Швеції. Якщо ці проєкти дійсно будуть реалізовані, це означатиме значне збільшення виробництва електроенергії, коли ми потребуємо цього найбільше. Станції необхідні нам для задоволення зростаючого попиту на електроенергію, вироблену без використання викопних джерел, що є обов'язковим для досягнення кліматичних цілей. Додаючи нові можливості гнучкості та балансування, ми прокладаємо шлях до збільшення частки вітрової та сонячної енергії в енергосистемі».

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: Veku Vaku

Поділитися: