Все буде Україна!

У Швеції реконструюють одну з найстаріших ГЕС

У Швеції реконструюють одну з найстаріших ГЕС

05-10-2023
Компанія Fortum оголосила, що інвестує понад 700 млн шведських крон (64,2 млн доларів США) з 2023 по 2030 рік у модернізацію ГЕС Untra, однієї з найстаріших гідроелектростанцій Швеції.

Як повідомляє Hydro Review, інвестиції є частиною стратегічних пріоритетів компанії, спрямованих на постачання надійної екологічно чистої енергії та сприяння декарбонізації промисловості в країнах Північної Європи.

ГЕС Untra, потужністю 42 МВт, була побудована на річці Далалвен наприкінці 1911 року з метою забезпечення Стокгольма електроенергією і відіграла важливу роль в електрифікації шведської столиці упродовж минулого століття. Зростаючий попит міста на електроенергію перевищив потужність Untra менш ніж за вісім років, але електростанція залишилася важливою частиною шведської енергосистеми.

«Будівництво електростанції Untra мало значний вплив на першу хвилю електрифікації і сьогодні чиста електроенергія знову є рушійною силою переходу до безвуглецевого майбутнього. Гідроенергетика, відома своєю адаптивністю та широкими можливостями зберігання енергії, продовжує відігравати важливу роль у нашій енергетичній інфраструктурі. Як наслідок, інвестиції такого роду мають важливе значення для забезпечення того, щоб гідроенергетика зберігала свої позиції в якості фундаментальної основи виробництва вуглецево-нейтральної електроенергії в країнах Скандинавії», - зазначив віце-президент Fortum Мікаель Лемстрьом.

Реконструкція включатиме заміну трьох агрегатів. Завдяки використанню передових технологій річне виробництво електроенергії станцією збільшиться з 270 ГВт-год до близько 300 ГВт-год.

Компанія Fortum – європейський постачальник електроенергії, при цьому її основою є «надійні та гнучкі методи виробництва, такі як атомна енергетика та гідроенергетика». Компанія також інвестує в сонячну та вітрову енергетику і вивчає можливості виробництва «зеленого» водню. У 2022 році компанія  виробила 44,2 ТВт-год електроенергії.

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: Hydro Review

Поділитися: