Все буде Україна!

У Швейцарії розпочала роботу гідроакумулююча станція потужністю 20 ГВт

У Швейцарії розпочала роботу гідроакумулююча станція потужністю 20 ГВт

12-07-2022
У швейцарському кантоні Вале після 14 років будівельних робіт введено в експлуатацію гігантський водяний акумулятор потужністю 20 ГВт.

Про це повідомляє Кемерон Мюррей в матеріалі для Energy Storage. Офіційне відкриття об’єкту відбудеться у вересні, а його акціонери інвестували в проєкт 2,2 мільярда швейцарських франків (2,3 мільярда доларів США).

Станція оснащена шістьма турбінами по 150 МВт кожна, сумарною встановленою потужністю 900 МВт. Верхнє водосховище, яке розташоване на висоті 2200 м, містить 25 мільйонів кубічних метрів води, що забезпечують потенціал виробництва 20 ГВт/год енергії.

Комунальна компанія Alpiq, головний акціонер проєкту з часткою 39%, стверджує, що станція відіграватиме вирішальну роль у стабілізації електричної мережі, оскільки з її запуском зросте доля використання відновлюваних джерел енергії.

У розробці та реалізації проєкту взяли участь 60 компаній, а в розпал будівництва на місці працювало 650 робітників. Печера, в якій розташовано електростанцію, має 194 метри в довжину, 52 метри у висоту і 32 метри в ширину. Вона вимагала вилучення 400 000 кубічних метрів породи та буріння 17 км тунелів. Греблю водосховища було піднято на 21,5 м, що подвоїло його ємність.

В компанії Alpiq повідомили, що «вихід» або «енергоефективність» ГАЕС становить понад 80%, що є одним із найвищих показників, очевидно, маючи на увазі ефективність роботи у зворотному напрямку. Для порівняння, гідроакумулююча станція потужністю 250 МВт у Дубаї, проект будівництва якої реалізовано на 50%, має заявлену ефективність 78,9%.

Приблизно 22 мільйони швейцарських франків було витрачено на 14 проєктів, спрямованих на компенсацію впливу заводу на навколишнє середовище, головним чином на відтворення певних біотопів на місцевому рівні для заохочення реколонізації території переміщеними тваринами та рослинами.

Не дивно, що проєкти спорудження нових та модернізації діючих ГАЕС є одним з пріоритетів розвитку енергосистеми в Україні. Фахівці Укргідроенерго послідовно вкладають значні ресурси та зусилля в розвиток гідроенергетики, що дозволяє мінімізувати вплив на екологію та біорізноманіття, підвищити ефективність управління водними ресурсами, забезпечити чітке виконання регламентів екологічних попусків та досягти найбільш ефективного регулювання енергії в енергосистемі.

Нагадаємо, що Укргідроенерго реалізує масштабний проєкт із впровадження технології спільного виробництва електроенергії гідроагрегатами ГЕС та промисловими системами накопичення енергії з підтримкою споживання на власні потреби ГЕС від фотоелектричних станцій, що є інноваційним рішенням для УГЕ з високим ступенем новизни та з низкою позитивних результатів для енергосистеми країни, для декарбонізації економіки та виробничо-комерційних показників діяльності компанії.

Проєкт передбачає встановлення:

212 МВт систем накопичення електроенергії для розширення можливості УГЕ надання допоміжних послуг з регулювання та відновлення частоти за рахунок спільного режиму роботи систем накопичення і ГЕС (гібридний режим).

63,9 МВт сонячних фотоелектричних станцій, як додаткового джерела власних потреб ГЕС і для зарядження систем накопичення електроенергії. 

Пресслужба УГЕ

Поділитися: