Все буде Україна!

Україна отримала нові маневрові потужності: запущено 4-й гідроагрегат Дністровської ГАЕС

Україна отримала нові маневрові потужності: запущено 4-й гідроагрегат Дністровської ГАЕС

17-08-2021
До Дня Незалежності України на одному з найважливіших інфраструктурних об’єктів України - Дністровській ГАЕС - відбувся пуск гідроагрегату № 4 у генераторному режимі. Ця подія має велике значення для Об’єднаної енергетичної системи країни, до якої додано нові маневрові потужності.

17 серпня в рамках робочої поїздки до Чернівецької області Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль відвідав Дністровську ГАЕС та взяв участь у пуску гідроагрегату №4.

Генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота ознайомив Прем’єр-міністра з підземними комунікаціями, верхньою водоймою Дністровської ГАЕС та головним щитом управління, де, власне, було здійснено пуск агрегату. Після команди «Пуск» запустились насоси техводопостачання, було піднято кільцевий затвор, відбулось відкриття направляючого апарату. Гідроагрегат почав набирати обертів, відбулась подача збудження на нього. Синхронізувавшись та включившись в мережу, гідроагрегат набрав номінальне навантаження 324 МВТ, а потужність станції сягнула 1296 МВт в генераторному режимі та 1684 МВт в насосному.

«Згідно з проєктом станція складатиметься із семи гідроагрегатів загальною потужністю 2268 МВт, що виводить її на перше місце у Європі та на шосте у світі. Лише вартість проєкту будівництва агрегату №4 сягає понад 7 мільярдів гривень. Це також додаткових 324 МВт цінних балансуючих та маневруючих потужностей, які так необхідні нашій енергосистемі у процесі інтеграції до європейської енергосистеми ENTSO-E», - наголосив під час пускових операцій Прем’єр-міністр.

 Важливо, що введення в роботу гідроагрегату забезпечує зменшення кількості пусків блоків ТЕС, що у свою чергу приведе до економії вугілля та газу, стабілізації навантаження.

«Четвертий гідроагрегат Дністровської ГАЕС заощаджуватиме 300 тисяч тон вугілля та газу на 60-70 млн доларів за рік. Ми чотири роки будували цей гідроагрегат і беремо на себе зобов’язання збудувати 5,6,7 гідроагрегати за 6 з половиною років. На сьогодні ми маємо нову модель PSO, де будемо авансувати 1 млрд гривень для Гарантованого покупця, аби був прийнятний тариф для населення. Наступного року на PSO піде від 4 до 5 млрд гривень щорічно. Для нас головне – розбудова потужностей, вони дадуть нам можливість покривати PSO і стримувати зростання тарифів», - зазначив генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота.  

Дністровська ГАЕС успішно виконує роль надійного резерву з покриття пікових навантажень. Спорудження потужної ГАЕС на Дністрі, насамперед, дає можливість використовувати надлишки дешевої нічної електроенергії для закачування води в насосному режимі на високі позначки у верхню водойму і спрацювання її в турбінному режимі в години пік для вироблення електроенергії та дозволяє забезпечити збалансовану роботу атомних електростанцій.

«Дністровська ГАЕС – унікальна споруда, яка не лише виробляє електроенергію, але й виступає регулятором енергосистеми. Сьогодні надзвичайно важлива подія. Країна отримала додатково 324 МВт балансуючої потужності, а енергосистема підвищила свою надійність. Хочу подякувати всім причетним до пуску четвертого гідроагрегату: проєктувальникам, будівельникам, експлуатаційному персоналу», - зауважив директор філії  «Дирекція з будівництва Дністровської ГАЕС » Василь Субота.

Будівництво  Дністровської ГАЕС є невід’ємною складовою частиною Енергетичної стратегії держави до 2035 року. Згідно з проєктом станція складатиметься із 7-ми гідроагрегатів загальною потужністю 2268 МВт в генераторному режимі та 2947 МВт у насосному, що виводить її на перше місце у Європі та шосте у світі. Завершення будівництва станції даватиме суттєвий економічний, екологічний та соціальний ефект.

Варто зазначити, що генеральним підрядником будівництва є український Консорціум Укргідроенергобуд, а найсучасніше обладнання, яке встановлено на об’єкті, на 85% виготовлено українськими заводами-виробниками – Турбоатомом і Електроважмашем. До спорудження станції залучено висококваліфікованих фахівців: нині на будівництві 4-го агрегату одночасно працює близько 1000 будівельників та монтажників, а штат Дністровської ГАЕС складає більше 430 осіб.

«Дуже приємно бути причетним до цієї історичної події. Пуск четвертого гідроагрегату – ключ до енергостабільності країни», - зауважив директор філії Консорціуму НВО «Укргідроенергобуд» Олег Філіпович.

Попереду Укргідроенерго має амбітні плани. Наразі головною задачею гідроенергетиків є наростити темпи будівництва, забезпечити вчасний пуск 5, 6 та 7 гідроагрегатів Дністровської ГАЕС та  приступити до реалізації проєктів будівництва Канівської ГАЕС та Каховської ГЕС – 2, а також проєкту будівництва гібридних систем з виробництва електроенергії.

«Компанія вкотре демонструє значне перевиконання встановлених планів і ми з оптимізмом дивимося в завтрашній день. Світовий банк погодив Укргідроенерго  кредит у розмірі 211 мільйонів доларів для реалізації унікального проєкту – будівництва гібридних систем з виробництва електроенергії. Щоб забезпечити балансування на енергетичному ринку ми будемо накопичувати електроенергію в батареях і в потрібний момент без будь-яких зволікань подавати в енергомережу», - зазначив голова Наглядової ради Укргідроенерго Валентин Гвоздій.

Пресслужба Укргідроенерго 

Читайте також: 

Дністровська ГАЕС: підготовка гідроагрегату №4 до пуску на фінальній стадії 

Дністровська ГАЕС на фінішній прямій запуску гідроагрегату № 4 

На Дністровській ГАЕС проведено випробування системи пожежогасіння трансформатора Т-4

 

 

Фотогалерея

Поділитися: