Все буде Україна!

Українські енергетики взяли участь у засіданні робочої групи з питань гідроенергетики у Молдові

Українські енергетики взяли участь у засіданні робочої групи з питань гідроенергетики у Молдові

21-03-2018
В рамках проекту Глобального екологічного фонду «Сприяння транскордонному співробітництву та комплексному управлінню водними ресурсами в басейні річки Дністер» 15 березня в м. Кишиневі (Молдова) відбулася перша зустріч робочої групи з питань гідроенергетики.

Проект координується офісом ПРООН в Стамбулі та реалізується регіональним офісом ОБСЕ при підтримці Економічної комісії ООН. Бенефіціарами проекту виступають Міністерство екології та природних ресурсів України і Міністерство сільського господарства, регіонального розвитку та навколишнього середовища Республіки Молдови. Перший установчий молдовсько-український семінар з цього приводу відбувся в м. Києві 18 грудня 2017 року.

Основною метою зустрічі, в якій взяли участь представники ПрАТ «Укргідроенерго», є пошук оптимальних рішень оптимізації роботи Дністровського каскаду ГЕС і ГАЕС для досягнення екологічно збалансованого розподілу водних ресурсів між різними ділянками річки.

За словами консультанта ОБСЕ для налагодження конструктивного діалогу та вирішення нагальних екологічних і водогосподарських проблем важливо, щоб робоча група керувалася наступними принципами: добросовісність, прагнення до діалогу, повага до позиції колег та терпіння, оскільки пошук компромісних рішень, це досить тривала робота. Перш за все, під час робочого процесу необхідно визначитися з основними існуючими проблемами і можливостями для їх вирішення та врегулювання, а також визначення механізмів контролю (моніторинг) виконаних заходів.

Під час обговорення увагу приділяли питанням оцінці впливу експлуатації Дністровського каскаду ГЕС та ГАЕС на функціонування екосистеми річки. Серед багатьох аспектів впливу виділено екологічні попуски (мінімальний та весняний стік, добові коливання води та температура води), протипаводковий захист, управління водними ресурсами в меженний період та безпека гребель.

Робочу групу по ходу зустрічі ознайомили з досвідом розвитку сталої гідроенергетики Швеції, прикладами налагодження співробітництва Португалія – Іспанії, Росія – Фінляндія, а також між країнами в басейні Дунаю.

Окремим пунктом для обговорення виступило майбутнє будівництво верхньодністровського каскаду ГЕС. Щодо стану розробки проекту, етапу підготовки Повідомлення про плановану діяльність та прозорості даного процесу доповідав головний інженер ПрАТ «Укргідроенерго» Вадим Рассовський.

Найбільше присутні були зосереджені на перегляді оновлених Правил експлуатації водосховищ Дністровського каскаду ГЕС і ГАЕС, а також екологічних вимог до режиму роботи гідроенергетичних об’єктів. В ході виступу регіональний координатор проекту Тамара Кутонова відмітила, що молдовська сторона отримала оновлені Правила для розгляду та вже прокоментувала документ. На цей час ПрАТ «Укргідроенерго» очікує коментарі до Правил для подальшого їх опрацювання. А також зазначила, що по запиту бенефіціарів проект ГЕФ слугуватиме платформою для обговорення всіх наданих до команди проекту коментарів та виступатиме третьою стороною, яка надасть рекомендації до Правил. Головним консультантом, що буде допомагати в цьому процесі, є незалежний експерт з питань водних ресурсів Педро Серра, який має значний досвід при налагодженні португальсько-іспанського співробітництва на річках Гвадіана та Тахо.

«ПрАТ «Укргідроенерго» повністю підтримує таку систему роботи проекту, послідовність дій і готове всіляко сприяти цьому процесу. Однак при наданні рекомендацій щодо режиму скидів води необхідно враховувати цілий комплекс факторів: природній стік річки, можливості регулювання водосховищами, потреби у воді водогосподарського комплексу та екосистеми Дністровського водосховища. І вже тоді робити об’єктивні та обґрунтовані висновки щодо можливості забезпечення тих чи інших вимог до регламенту роботи каскаду ГЕС і ГАЕС від кожної сторони», - зазначив Вадим Рассовський.

Поділитися: