Все буде Україна!

Укргідроенерго долучається до розробки Карти професій в енергетиці

Укргідроенерго долучається до розробки Карти професій в енергетиці

20-07-2020
Сфера енергетики є важливою складовою економічного розвитку України. У 2018 р. внесок галузей енергетики у національний ВВП становив більш як 9%, а 76% населення задоволені якістю надання енергетичних послуг.

Такий потенціал передбачає залучення кваліфікованих спеціалістів та спеціалісток та формування інтересу до сфери серед молоді, особливо у дівчат. Дослідження “Жінки та чоловіки в енергетичній сфері” визначає бар’єри, що стримують можливості жінок в енергетиці. До них відносяться брак працівниць з освітньою підготовкою у STEM-зорієнтованих галузях, а також вплив ґендерних ролей, культурних і  соціальних норм. Всього в енергетичній сфері України працює 20-25% жінок.

CSR Ukraine, експертна організація Центр “Розвиток КСВ” в партнерстві з USAID Проєкт енергетичної безпеки почали розробку Карти професій в енергетичній сфері. ЇЇ мета — допомогти школярам/кам та студентам/кам зрозуміти різноманіття професій, важливі навички та кар'єрний шлях зі школи до реалізації в обраній галузі. Ініціатива реалізується в рамках проєкту "Дівчата в енергетиці".

Марина Саприкіна, керівниця Центр “Розвиток КСВ”: “Експерти вважають, що система освіти обмежує досвід дівчат до енергетичних спеціальностей. Завдяки карті професій, ми навпаки хочемо розширити можливості для дівчат і хлопців, продемонструвати привабливість та особливості професій у сфері енергетики на прикладі реальних історій фахівців та фахівчинь.“

Партнерами Карти професій в енергетичній сфері стали провідні українські енергетичні компанії, серед яких і Укргідроенерго.

«Участь у такому проєкті є одним із напрямів роботи Укргідроенерго у частині реалізації Стратегії корпоративної соціальної відповідальності, адже компанія активно розвиває соціальне партнерство. Ми прагнемо залучати молодь до роботи у сфері гідроенергетики, адже усвідомлюємо важливість формування кадрового резерву, який є запорукою майбутнього ефективного розвитку  підприємства. Одним із напрямів у цьому питанні є регулярне проведення ознайомчих візитів на станції компанії для підростаючого покоління. Такі візити допомагають школярам та школяркам зробити важливий вибір - обрати майбутню професію з урахуванням всіх їх здібностей, потреб і бажань. Наші станції також відвідують студенти та студентки профільних вишів», - зазначає генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота.

Проєкт передбачає створення інформаційного буклета про професії та кар’єру у енергетичному секторі. В основі буклета лежатимуть практичні поради та матеріали від провідних українських компаній, в тому числі і Укргідроенерго. А що найцікавішою родзинкою буклета стануть реальні історії фахівців та фахівчинь, що побудували кар’єру в енергетиці.

Також на основі буклета будуть розроблені методичні матеріали для вчителів та серія інтерактивних уроків для учнів та учениць з 5 по 10 клас.  Після публікації буклет можна безкоштовно завантажувати та використовувати в рамках навчальних програм.

Довідка:

Карта професій – це унікальна освітня ініціатива Центру “Розвиток КСВ”, яка допомагає професійному самовизначенню молоді. В рамках ініціативи професіонали компаній одного сектору розробляють карту професій в секторі, вказують потрібні навички та вміння для цих професій, курси та університети, де цьому вчать, описують перспективи галузі в майбутньому. Близько 20 компаній (ПУМБ, Укрсиббанк BNP Paribas, Астарта, Сингента, Метінвест та інші)  у партнерстві з Центром «Розпвиток КСВ» вже розробили свої карти професій (рітейл, агро, банківська сфера, IT, гірничодобувна, металургійна, юридична). Карти професій з інших напрямків та сфер повністю доступні на сайті проєкту Career Hub.

CSR Ukraine, Центр «Розвиток КСВ» – експертна організація в Україні, що об'єднує понад 40 великих компаній, спільно з якими вже десять років просуває принципи сталого ведення бізнесу та соціальної відповідальності, реалізує власні соціальні проєкти, надає консультації, проводить семінари та тренінги з КСВ питань та звітів як для приватних компаній, так і для державних органів влади. Є національним партнером CSR Europe (Брюссель, Бельгія) і Всесвітньої бізнес-ради зі сталого розвитку (Женева, Швейцарія). www.csr-ukraine.org

USAID Проєкт енергетичної безпеки (ESP) тісно співпрацює з Урядом України, приватним сектором та громадянським суспільством з метою зміцнення енергетичної безпеки України та перетворення енергетичного сектору країни в сучасну рушійну силу економічного зростання, що орієнтована на ринок та інтегрована в ЄС.Енергетична безпека має вирішальне значення для незалежності та національного суверенітету України. Справжня енергетична безпека вимагає, щоб якісні енергетичні послуги були доступними, безперервними, надійними та безпечними для всіх українців.

Поділитися: