Все буде Україна!

Укргідроенерго розпочало процедуру інвестиційного арбітражу із російською федерацією

Укргідроенерго розпочало процедуру інвестиційного арбітражу із російською федерацією

06-06-2024
Укргідроенерго розпочало процедуру інвестиційного арбітражу із російською федерацією
Лист з офіційним повідомленням про вирішення спору було отримано президентом, урядом та іншими уповноваженими органам росії. Дії компанії спрямовані на відшкодування збитків, завданих знищенням Каховської гідроелектростанції.

Компанія оцінює, що звернення до міжнародного арбітражу є найбільш перспективним шляхом для компенсації втрат від теракту на Каховський ГЕС. Укргідроенерго спирається на успішний досвід українських компаній у вирішенні інвестиційних спорів після анексії Криму та на міжнародне визнання рішень інвестиційного арбітражу.

Підставою для ініціації процесу служить Угода про заохочення та взаємний захист інвестицій між урядами України та росії від 1998 року, дія якої спливає 27 січня 2025 року. Згідно з умовами угоди, перед подачею позову Укргідроенерго виконало обов'язковий етап надсилання повідомлення про вирішення спору, після чого, за настання шестимісячного терміну для добровільного відшкодування завданих компанії росією збитків, звернеться до арбітражу.

Нагадаємо, що в ніч на 06.06.2023 року о 2 годині 50 хвилин російські окупанти здійснили теракт з підривом споруд Каховського гідровузла, що спричинило повне руйнування Каховської ГЕС.

Товариство за сприянням Секретаріату Енергетичного співтовариства (Energy Community) та за участі двох юридичних компаній здійснює розробку високорівневої стратегії судових позовів та арбітражу з метою притягнення до відповідальності російської федерації за цілеспрямовані атаки на інфраструктуру та активи компанії, включаючи знищення Каховської ГЕС.

Пресслужба Укргідроенерго

Поділитися: