Все буде Україна!

В Шотландії планується будівництво підземної ГАЕС

В Шотландії планується будівництво підземної ГАЕС

01-08-2023
Британська Drax Group оголосила, що отримала зелене світло на будівництво нової підземної гідроакумулюючої електростанції вартістю 500 млн фунтів стерлінгів на базі існуючої електростанції Cruachan.

Новий об'єкт більш ніж удвічі перевищить поточну потужність електростанції (440 МВт), яка вбудована в схил гори Бен Круахан в Аргайлі. Як стверджує керівництво компанії, за належної підтримки з боку урядовців, станція може бути введена в експлуатацію вже у 2030 році.

Гідроакумулюючі станції діють як гігантські водяні батареї, використовуючи реверсивні турбіни для перекачування води з нижнього резервуару до верхнього, коли пропозиція перевищує попит. Потім турбіни обертаються у зворотному напрямку, щоб повернути накопичену воду назад, при цьому виробляючи електроенергію, коли вона необхідна.

Вілл Гардінер, генеральний директор Drax Group, заявив: «Це важлива віха в планах Drax побудувати першу в Британії нову гідроакумулюючу електростанцію за тривалий період. Ці станції відіграють важливу роль у стабілізації енергетичної системи, допомагаючи збалансувати попит і пропозицію шляхом зберігання надлишкової енергії».

Разом з тим будівництво нової станції вимагає «оновленого механізму фінансової стабілізації» від уряду Великобританії.

«Нинішня відсутність основи для великомасштабних, довготривалих технологій зберігання призвела до того, що з 1984 року у Великобританії не було побудовано жодної нової електростанції, незважаючи на їхню вирішальну роль у процесі декарбонізації», - акцентував Вілл Гардінер.

Відвідавши станцію, прем’єр-міністр Шотландії Хумза Юсаф заявив, що гідроенергетика має «реальний потенціал для того, щоб відігравати більшу роль у переході до вуглецевої нейтральності» і допомогти забезпечити «стійке і безпечне постачання електроенергії по всій Великобританії».

Він також додав, що уряд Шотландії продовжуватиме закликати до забезпечення «відповідного ринкового механізму для технологій довготривалого зберігання енергії, щоб сприяти повній реалізації потенціалу гідроенергетики».

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: Recharge

Поділитися: