Все буде Україна!

В Таджикистані після реконструкції урочисто ввели в експлуатацію перший гідроагрегат Нурекської ГЕС

В Таджикистані після реконструкції урочисто ввели в експлуатацію перший гідроагрегат Нурекської ГЕС

01-11-2022
Перший гідроагрегат Нурекської гідроелектростанції – головного активу енергетичної системи Таджикистану, днями було введено в експлуатацію Президентом Республіки.

Про це повідомляє Світовий банк.

«Я радий, що Світовий банк є одним із партнерів з розвитку, які підтримують відновлення цього важливого об’єкта для енергетичної безпеки та економічного зростання Таджикистану», – заявив Антоніо Нуньєс, керівник програми з питань інфраструктури Представництва Світового банку в Центральній Азії. «Після реконструкції Нурекська ГЕС не тільки допоможе підвищити надійність електропостачання для людей і підприємств у Таджикистані, але також дозволить збільшити експорт чистих відновлюваних джерел енергії та сприятиме декарбонізації Центральної Азії».

Завершення реконструкції першого з дев’яти гідроагрегатів, які планується відновити в рамках проєкту, є важливою віхою для Нурекської ГЕС. Нова турбіна подовжить термін служби агрегату на 35 років, оскільки попередня була виведена з експлуатації у 2019 році. Відновлений агрегат має потужність 375 МВт, що на 10 відсотків більше за минулі показники, і, як очікується, вироблятиме 1380 ГВт-год електроенергії на рік, що на 135 ГВт-год більше, ніж до відновлення.

Проєкт реконструкції Нурекської ГЕС стартував у 2019 році і здійснюється в два етапи. Перший етап фінансується Світовим банком ($225,7 млн), Азіатським банком інфраструктурних інвестицій ($60 млн) і Євразійським банком розвитку ($40 млн). Він передбачає реконструкцію трьох із дев’яти генеруючих блоків, заміну та модернізацію гідромеханічного обладнання та ключових інфраструктурних компонентів електростанції, заміну шести автотрансформаторів, які використовуються для відводу виробленої електроенергії, а також підвищення безпеки греблі з особливим акцентом на захисті від сейсмічної небезпеки та повеней. Друга фаза проєкту, що фінансується Світовим банком у розмірі 115 мільйонів доларів США, передбачає реконструкцію решти шести гідроагрегатів, Нурекського мосту, машинної зали та інших ключових будівель Нурекського гідровузла, а також зміцнення потенціалу співробітників ГЕС в галузі експлуатації та обслуговування електростанції.

Нурекська ГЕС зі встановленою потужністю понад 3000 МВт забезпечує близько 50 відсотків загальної річної потреби в енергії в Таджикистані. Об’єкт, який працює лише на 77 відсотків, зараз проходить свою першу серйозну реконструкцію з моменту введення в експлуатацію в 1972 році.

Після завершення ремонтно-відновлювальних робіт Нурекська ГЕС може збільшити вироблення електроенергії взимку на 33 мільйони кВт-год, що має ключове значення для зусиль уряду щодо задоволення потреб в енергії навіть у найхолодніші місяці. Упродовж літніх місяців Таджикистан зможе збільшити експорт електроенергії зі своїх чистих гідроресурсів і отримати вкрай необхідні додаткові надходження для енергетичного сектора.

Енергетична галузь Таджикистану є пріоритетною сферою діяльності Світового банку. Його поточні інвестиції в цей сектор становлять 641 мільйон доларів США для підтримки фінансової та операційної стійкості сектора, забезпечення доступного та стабільного постачання електроенергії домогосподарствам і підприємствам усередині країни та отримання вкрай необхідних доходів від збільшення експорту чистих, невикопних енергетичних ресурсів.

Зараз Світовий банк фінансує в Таджикистані 23 проєкти на загальну суму 1,4 мільярда доларів. Зазначається, що з 1996 року він надав для країни пільгових кредитів та цільових фондів  на суму 2,5 мільярда доларів.

Переклад і адаптація: Пресслужба Укргідроенерго

Фото: eurasianet.org

 

Поділитися: