Все буде Україна!

Вадим Медьєши: стан комплексу гідротехнічних споруд Середньодніпровської ГЕС забезпечує необхідний рівень їх надійності та безпеки

Вадим Медьєши: стан комплексу гідротехнічних споруд Середньодніпровської ГЕС забезпечує необхідний рівень їх надійності та безпеки

18-03-2020
Середньодніпровська ГЕС знаходиться у місті Кам’янське та є четвертою сходинкою Дніпровського каскаду. Будівництво станції завершилося у 1964 році, а на повну потужність вона почала працювати у 1966 році. На Середньодніпровській ГЕС встановлено найбільші в Україні робочі колеса, вага одного такого колеса складає майже 192 тони.

На сьогоднішній день станція є успішним підприємством, яке бере участь у покритті піків графіку навантаження та забезпечує енергетичну стабільність України. Про сьогодення гідроелектростанції, її досягнення, роботу в умовах нового ринку та роль у соціальному житті міста розповів директор Середньодніпровської ГЕС Вадим Медьєши.

- Вадиме Іштвановичу, як Вам працюється в умовах нового ринку?

З липня минулого року Укргідроенерго, в тому числі і Середньодніпровська ГЕС, почало працювати в умовах нового ринку електроенергії. Скажу так, були деякі складності, але ми їх подолали і ринок запрацював. Так, за пів року, тобто з липня по грудень включно, філія внесла в загальний корисний відпуск Укргідроенерго – 318 млн кВт*год.

Зазначу, що на станції навіть введено нову посаду провідного фахівця з комерційної діяльності, який відповідає за те, щоб кожний вироблений кВт був реалізований з вигодою для підприємства.

- Станція вже отримала свідоцтво про відповідність вимогам допоміжних послуг?

Так, отримала. З жовтня минулого року здійснювалась підготовка до участі на ринку допоміжних послуг, проводились випробування системи автоматичного регулювання частоти та потужності. І ось нещодавно ми отримали свідоцтво про відповідність вимогам допоміжних послуг.

- А скільки електроенергії станція виробила за 2019 рік?

Протягом 2019 року Середньодніпровська ГЕС виробила понад 705 млн кВт. Загалом, на початок року встановлена потужність станції становить 388 МВт.

- А загалом вся компанія?

В цілому Укргідроенерго виробило майже 7 200 млн кВт. Що ж стосується виробничої потужності, то по всім станціям вона становить 5 844,2 МВт.

- Яким видався 2019 рік для Середньодніпровської ГЕС?

Наразі важливою подією для всіх станцій Укргідроенерго є проведення реконструкції та модернізації, що сприяє продовженню строку експлуатації станцій та збільшенню їх виробничих потужностей. Крім того, реконструкція дозволяє зменшити негативний вплив на навколишнє середовище.

Тому найважливішою подією у 2019 році для Середньодніпровської ГЕС стало виведення в реконструкцію передостаннього гідроагрегату №2. Під час його реконструкції передбачено повну заміну робочого колеса, торових сервомоторів на прямовісні, маслоприймача та верхньої хрестовини. Крім того буде замінено ротор, статор, вал турбіни та генератора, генераторний підшипник.

У минулому році ми провели реконструкцію маслонапірної установки 2-го блоку, до складу якого входять 3-й та 4-й гідроагрегати, із заміною існуючих насосів. На станції також здійснено ремонт трансформаторної підстанції 10/04кВ будівлі управління та завершено реконструкцію електричного захисту ліній електропередачі.

Також ми вже закінчили роботи по реконструкції бетонного кріплення земляних гребель правого та лівого берегів, завершили монтажні роботи з аварійно-ремонтного затвору водозливної греблі. Крім того, частково замінено аварійну ділянку трубопроводу побутової каналізації.

- А взагалі в якому стані гідроспоруди станції?

У 2019 році станція пройшла обстеження Міжвідомчою комісією, яка виконує перевірку гідротехнічних споруд і механічного обладнання. Так ось за результатами перевірки стан комплексу гідротехнічних споруд ГЕС визнано повністю працездатним. Тобто він забезпечує необхідний рівень їх надійності та безпеки.

- Вадиме Іштвановичу, Ви зазначили, що реконструкція зменшує негативний вплив на довкілля. Яким чином?

Перш за все, хочу підкреслити, що для нашої компанії питання екологічної безпеки та захисту довкілля стоїть на першому місці. Укргідроенерго докладає всі зусилля для досягнення екологізації сучасного виробництва електроенергії, включаючи впровадження енергоефективних та енергозберігаючих технологій. Саме вдосконалення технологічного обладнання на станціях, зокрема реконструкція та модернізація застарілого обладнання, дозволяє досягти цієї мети.

- Наприклад.

Ось, наприклад, при модернізації гідроагрегатів підвищується герметичність, цим ми запобігаємо потраплянню олив у річки. Та ж сама заміна робочих коліс на екологічно чисті дозволяє підвищити рівень техногенно-екологічної безпеки ГЕС та якості води.

- Наприкінці минулого року Уряд збільшив норматив дивідендів для Укргідроенерго до 90 % від прибутку. Яку суму податків взагалі сплатила Середньодніпровська ГЕС у 2019 рік?

Перш за все хочу зазначити, що протягом останніх 10 років відслідковується позитивний показник у діяльності Укргідроенерго. Компанія також є сумлінним платником податків. Так, за підсумками роботи у 2019 році сплачено в повному обсязі зобов’язань до бюджетів різних рівнів понад 3 200 млн грн. В свою чергу, Середньодніпровська ГЕС сплатила обов’язкових податків, зборів та внесків на суму понад 56 млн грн.

- Яка ситуація на філії з кадрами? Прослідковується плинність?

Скажу чесно, декілька років тому назад дійсно існувала така проблема. Але останнім часом ситуація дещо змінилася. Так, протягом останніх років у компанії щороку зростає середня заробітна плата. Лише у 2019 році рівень заробітної плати був збільшений на 50 %. Крім того, у нашій компанії досить потужний соціальний пакет.

- Який саме?

В Товаристві впроваджено програми соціального захисту співробітників, створені системи додаткових пільг та компенсацій. Наприклад, ми частково компенсуємо вартість відпочинку співробітників та їх дітей, в тому числі і вартість путівок за кордон.

Звичайно, одним із пріоритетів соціальної політики компанії є програма добровільного медичного страхування, страховий пакет якої включає в себе всі види медичної допомоги та надає можливість застрахувати своїх рідних. Наразі вже більше половини співробітників філії приєдналось до цієї програми.

Крім того, у нас передбачена матеріальна допомога на оздоровлення до щорічної відпустки, матеріальна допомога на оздоровлення, щомісячні виплати премій та винагород за безперервний стаж роботи в енергетиці, додаткова відпустка за стаж роботи на підприємстві.

Також велику увагу приділяємо професійній підготовці та рівню знань наших фахівців. Відповідно до потреб, філія постійно направляє своїх співробітників до навчальних закладів різних типів для навчання та підвищення рівня кваліфікації.

- Колектив станції бере досить активну участь у житті міста.

Так, у цьому плані наша ГЕС досить активна. Ми приділяємо багато уваги соціальним та культурним питанням Кам’янського, зокрема намагаємося якомога частіше проводити різноманітні заходи з прибирання узбережжя річки Дніпро, постійно наводимо лад на прилеглих до філії територіях, висаджуємо дерева на лівобережжі міста.

Крім того, співробітники активно беруть участь в благодійних заходах, зокрема відвідують дитячі будинки, зоозахисні організації, долучаються до заходів по здачі крові тощо.

Ось нещодавно гідроенергетики відвідали дитяче громадське об’єднання «Сонячний світ», яке опікується вимушено переселеними дітьми з тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей.

На філії також постійно проводяться цікаві екскурсії, де можна більш детальніше ознайомитися з роботою станції. Крім того, це залучає молодь до вивчення технічних наук і ознайомлення з перспективами розвитку гідроенергетики.

Пресслужба Середньодніпровської ГЕС

Поділитися: