Все буде Україна!

Верховна Рада України ратифікувала Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству щодо жінок і домашньому насильству

Верховна Рада України ратифікувала Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству щодо жінок і домашньому насильству

21-06-2022
Що це означає для кожного з нас та наскільки це важливий крок на шляху до євроінтеграції?

Розповідає членкиня Наглядової Ради Укргідроенерго Наталія Микольська

Великий прорив для захисту прав і розширення можливостей жінок в Україні - нарешті ратифіковано Стамбульську конвенцію! Україна була однією із держав-авторок Конвенції щодо запобігання насильству проти жінок, домашньому насильству, а також боротьби з цими явищами, та однією з перших підписала її (у 2011 році), однак понад 10 років не могла її ратифікувати. Нас закилкали ЄС, Рада Європи, Amnesty International та ООН, українці двічі (!) збирали 25 000 голосів під петиціями до президента з вимогою ратифікувати документ. Проте справа зрушилась лише зараз – коли вимога ратифікації Стамбульської конвенції непублічно озвучувалася деякими державами-членами ЄС як передумова затвердження статусу кандидата на членство в Євросоюзі.

 Що це за документ? Міжнародна угода Ради Європи, перший міжнародний юридично обов'язковий законодавчий акт, покликаний захищати права жінок в усьому світі й у будь-який час — як мирний, так і упродовж війн. Він фіксує загальні принципи — як саме ці права мають захищатися. І головне: встановлює кримінальну відповідальність за насильство проти жінок, сексуальне й фізичне, психологічне, економічне, примусовий шлюб, примусовий аборт або стерилізацію, «злочини, вчинені в ім’я так званої честі», переслідування. Усі країни, які ратифікували конвенцію, а таких більше 35, зобов’язуються криміналізувати ці злочини.

 Чому це важливо для нас? Бо лише у 2021 році органи та установи, що протидіють домашньому насильству, зафіксували понад 284 тисячі звернень про вчинення домашнього насильства. За опитуваннями, 1,5 млн людей в Україні стикалися з домашнім насильством але не звертались у поліцію через зневіру в отримання допомоги чи залякування. При цьому, за перші два випадки домашнього насильства були передбачені адміністративні штрафи 320 та 680 грн. Тобто ми мали національне законодавство, але його вкрай необідно доопрацювати. Про масштаби насилля у 2022 році ми дізнаємось вже набагато пізнше.

Хоча у фокусі уваги конвенції саме жінки як найбільш вразлива категорія, його дія може поширюватися й на чоловіків, дітей або людей літнього віку — усіх, хто потребує захисту від насильства. Гідність завжди проявляється у ставленні сильнішого до слабшого. Ратифікація стамбульскої конвенції вкотре доводить, що Україна – держава демократичних цінностей і вільного світу, що нас чекає майбутнє, де права людини – це найвища цінність. Цей здобуток демонструє нашу людяність і здатність змінюватися навіть у такий тяжкий час і робить цивілізаційну прірву між нами і росіянами ще більшою. В Укргідроенерго чітко дотримуються принципів гендерної рівності та недискримінації. Так, минулого року за підтримки USAID ми ініціювали Проєкт енергетичної безпеки у рамках якого у Товаристві було проведено серію тренінгів з питань гендерної рівності та недискримінації на робочих місцях. Підтримка рівноправності – одне з пріоритетних завдань Укргідроенерго. В компанії гендерна рівність стала невід’ємною частиною корпоративної культури. Нині створено всі умови, щоб надавати рівні можливості для розкриття потенціалу кожному співробітнику.

 

Читайте також: 

Укргідроенерго приєдналось до Принципів ООН з розширення прав і можливостей жінок

Наталія Микольська: "Наглядові ради є драйверами змін в державних і приватних компаніях" 

Наталія Микольська: розширення можливостей жінок та забезпечення гендерної рівності - пріоритет Наглядової ради Укргідроенерго

 

Поділитися: