Все буде Україна!

Весняне водопілля: оперативна обстановка на річках України

Весняне водопілля: оперативна обстановка на річках України

22-04-2021
За спостереженнями гідрометеорологів березень у басейні Дніпра був теплішим за кліматичну норму та з недобором опадів, що уповільнило формування весняного стоку.

Температурний режим цієї весни часто змінюється: похолодання чергуються з періодами теплої погоди. Під час похолодань у першій половині весни опади випадали у вигляді снігу, нічні морози стримували сніготанення, збільшуючи втрати стоку, а у окремі аномально морозні дні на малих річках утворювалися первинні льодові явища. У зв’язку з цим в Україні на основних річках ми й спостерігаємо цьогоріч незначне водопілля.

За довгостроковим прогнозом Українського гідрометцентру від 30 березня середній приплив води до Київського водосховища за квітень і II квартал поточного року передбачається в межах 2000-2300 м3/с (66 % забезпеченості), Канівського 360-410 м3/с (99 % забезпеченості).

За повідомленням Українського гідрометцентру упродовж 20 квітня продовжувався розвиток весняного водопілля на верхній ділянці Дніпра (за межами країни), пригирловій ділянці Прип'яті та Десні з підвищенням рівнів води на 1-6 см з подальшим затопленням заплав Верхнього Дніпра (за межами країни). На решті рівнинних річок країни внаслідок опадів переважав ріст рівнів води на 1-10 см за добу.

Рівень води річки Дніпро у Києві біля моста Метро 20 квітня змінювався від 508 см до 470 см над "0" поста (91,82 м БС).

Обсяг води у каскаді Дніпровських водосховищ станом на 20 квітня дорівнює 41,349 куб.км (вільна ємність - 2,499 куб.км).

Триває підвищення рівнів води на більшості річок басейну Дністра з добовою інтенсивністю 1-20 см.

Пресслужба Укргідроенерго

Читайте також: 

Велика вода – 2021: як весняне водопілля позначиться на енергетиці 

Каскад Київських ГЕС і ГАЕС: чого чекати киянам від весняного водопілля? 

В Укргідроенерго готові до пропуску весняного водопілля 2021

 

Поділитися: