Все буде Україна!

Каскад Київських ГЕС і ГАЕС: чого чекати киянам від весняного водопілля?

Каскад Київських ГЕС і ГАЕС: чого чекати киянам від весняного водопілля?

20-04-2021
Пропуск льодоходу, повеней та паводків, загроза підтоплень будинків та об’єктів інфраструктури на березі річки Дніпро, а також безперебійне електропостачання споживачів – питання, якими навесні переймається значна кількість українців.

Втім цьогоріч можна зберігати спокій, адже показники весняного водопілля будуть нижчими за середньобагаторічні через відсутність значної кількості льодоутворення та снігу, а також нестабільні метеорологічні умови, які стають характерними для зимового періоду.

Приплив води до Київського водосховища у квітні 2021 року, згідно з прогнозом Українського гідрометеорологічного центру, очікується в середньому від 2000 до 2250 м3/с.

Відповідно до протоколу засідання Міжвідомчої комісії при Державному агентстві водних ресурсів України по узгодженні режимів роботи Дніпровських водосховищ, упродовж квітня 2021 року Київська ГЕС працює на притокових витратах. Станом на 1 травня середньодобовий рівень води у водосховищі (водопост Толокунь) має бути в межах 102,65 – 102,75 м БС (Балтійської системи висот). Окрім цього, обмежене середньодобове коливання води біля Києва не більше, ніж 0,8 метра.

«Хочу всіх запевнити, що гідротехнічні споруди та механічне обладнання Київської ГЕС знаходяться в працездатному експлуатаційному стані і  виконують своє функціональне призначення в проєктних режимах. Зважаючи на метеорологічну ситуацію
у басейні Дніпра до Києва, яка характеризувалася показниками вищими за кліматичну норму та з недобором опадів, значна частина талого стоку в умовах незначного промерзання ґрунту пішла на  просочування і поповнення ґрунтової вологи, тож мешканці прибережних зон можуть не хвилюватись за підтоплення помешкань та угідь», -
зазначив директор філії «Каскад Київських ГЕС і ГАЕС» Ярослав Касьянюк.

За результатами роботи комісії з перевірки готовності Філії до роботи в період пропуску весняної повені 2021 року встановлено, що основне і допоміжне обладнання, гідротехнічні споруди, пристрої релейного захисту та автоматики, засоби зв’язку, а також виробничі приміщення і транспортні засоби Каскаду Київських ГЕС і ГАЕС готові до роботи в сезон водопілля.

Режим роботи Київської ГЕС цілодобово контролюється начальником зміни станції.

По закінченню періоду водопілля буде проведено обстеження гідротехнічних споруд Київських ГЕС та ГАЕС із складанням відповідного акту.

Прес-служба Каскаду Київських ГЕС і ГАЕС

Читайте також: 

Більше півстоліття надійної роботи Каскаду Київських ГЕС і ГАЕС 

Історії мешканців столиці, які працюють на Київській ГЕС  

Каскад Київських ГЕС і ГАЕС – осередок розвитку міста Вишгород

 

 

Поділитися: