Все буде Україна!

Більше півстоліття надійної роботи Каскаду Київських ГЕС і ГАЕС

Більше півстоліття надійної роботи Каскаду Київських ГЕС і ГАЕС

21-12-2020

Для філії «Каскад Київських ГЕС і ГАЕС» 2020 – це рік нових звершень, роботи в новому ринку електроенергії, в умовах карантину та маловоддя. Як реалізовувалась програма з реконструкції гідротехнічних споруд, як працювали станції в складних умовах та про плани на 2021 рік розповів директор філії «Каскад Київських ГЕС і ГАЕС» - Ярослав Касьянюк.

Ярославе Леонідовичу, незабаром Новий рік і в цей період традиційно підводять підсумки минулого року. Як Ви можете оцінити рік, який минає?

2020 рік для нашої філії видався насиченим подіями і, не дивлячись на глобальні перешкоди, нам вдалося завершити рік результативно. У рамках виконання інвестиційної програми на 2020 рік на Київської ГАЕС активно проводилися роботи з реконструкції агрегатів та по приведенню будівель відповідно до сучасних норм. На Київській ГЕС були виконані всі капітальні ремонти обладнання та поточні ремонти гідроспоруд згідно з узгодженим графікам.

Чи втілились плани, які були поставлені на цей рік?

Ми виконали всі заплановані заходи, які стосувалися технічного переоснащення, введення в експлуатацію нових потужностей, інвестиційної та операційної діяльності. На сьогодні плани, які ми ставили на початку року, повністю реалізовані. Ми завершили роботи з реконструкції гідроагрегату №6, розпочалась реконструкція гідроагрегату №4 Київської ГАЕС. Також, в зв’язку зі збільшенням потужності агрегатів №6 та №4, після реконструкції, розпочалась реконструкція електротехнічного обладнання блока №2 Київської ГАЕС з заміною блочного трансформатора на новий з більшою потужністю. На Київській ГЕС продовжуються роботи по проведенню планових ремонтів обладнання та гідроспоруд.

В цьому році Київська ГАЕС відзначає своє 50-ти річчя. Що для Вас ця дата?

Я хочу від щирого серця привітати усіх з 50-ти річчям Київської ГАЕС. Так, півстоліття тому поруч з Київською ГЕС була побудована перша вітчизняна гідроакумулююча станція. Це була надзвичайна подія, адже це був перший досвід в побудові такого роду станції. За час її побудови було вирішено багато інноваційних питань та реалізовано унікальні технології. Будівництво Київської ГАЕС дало великий поштовх в розвитку сучасних гідроакумулюючих станцій України. Сьогодні на нас лежить велика відповідальність в збережені надійної та безперебійної роботи станції. Тому наразі, на станції проходить реконструкція існуючих гідроагрегатів.

Укргідроенерго, ГЕС
Ярослав Касьянюк, директор філії «Каскад Київських ГЕС і ГАЕС»

Реконструкція ГАЕС – це важливий етап розвитку станції. В цьому році ввели в експлуатацію після реконструкції гідроагрегат №6. Можете розказати більш детально про проведені роботи?

Так, в травні 2020 року гідроагрегат №6 був введений в дослідну експлуатацію, і вже в  жовтні ми ввели цей гідроагрегат в промислову експлуатацію. За цей час було визначено відповідність обладнання та системи технічної специфікації, фахівці перевіряли функції системи та підтвердили здатність працювати у промислових умовах. В цілому під час реконструкції гідроагрегату №6 було замінено гідротурбінне обладнання, включаючи робоче колесо гідроагрегату, турбінний підшипник, направляючий апарат. Було відновлено сервомотори управління направляючим апаратом, а також замінено допоміжне обладнання, включаючи систему технічного водопостачання з заміною усіх колекторів, необхідних для охолодження гідроагрегату. Також, в обсяг робіт з реконструкції генератора увійшла повна заміна обмотки статора та ротора. Щодо усієї реконструкції Київської ГАЕС, яка виконується згідно з Контрактом за кошти Європейського Інвестиційного Банку та  Європейського банку реконструкції та розвитку, хочу відзначити, що роботи по реконструкції гідроагрегату  №2 завершились ще в минулому році, і наразі ведуться роботи по гідроагрегату №4.

Який економічний ефект від реконструкції гідроагрегатів Київської ГАЕС?

Реконструкція існуючих гідроагрегатів – це дуже важливий проєкт, під час реконструкції було збільшено потужність кожного агрегату на 5,8 МВт., загальна потужність кожного тепер складає 46,8 МВт. Також, збільшився ККД агрегатів та продовжено термін експлуатації обладнання на 40 років. Окрім цього, важливим аспектом є екологічні та соціальні результати, зменшення навантаження на довкілля.

Цей рік був непростим. Світова пандемія вплинула.  Як станція проходить цей складний час?

На Каскаді Київських ГЕС і ГАЕС від початку було здійснено ряд заходів, направлених на попередження поширення COVID-19. Зокрема, на нашій філії, як у всіх інших підрозділах Укргідроенерго, скасовано усі масові заходи, наради та зустрічі проводяться в режимі онлайн. Хочу зазначити, що попри всі обмежувальні заходи, Київські ГЕС і ГАЕС продовжують забезпечувати енергетичну систему країни маневровими потужностями і ми дбаємо про безпеку кожного в цей нелегкий час.

Робота станції неможлива без людей. Що було зроблено для співробітників станції під час карантину?

Здоров’я співробітників завжди було в пріоритеті і зараз цьому питанню приділяється особлива увага. Всі співробітники забезпечені засобами індивідуального захисту та дезінфікуючими  препаратами. Співробітників, не задіяних в охороні або у виробничому процесі, на період карантину було переведено на дистанційний режим роботи. На час віддаленої роботи заробітна плата працівникам нараховується в повному обсязі. Для нас важливе збереження нашого колективу і ми намагаємось дбати про кожного. Всі взяті на себе зобов’язання згідно з Колективним договором філія виконує в повному обсязі. А саме, медичне страхування, матеріальна допомога до народження дитини, на оздоровлення, лікування, відпочинок та інше.

В цьому році Ви зіштовхнулись ще з одним не типовим явищем, а саме маловоддя. Як це позначилось на роботі станції?

Так, справді незначна кількість опадів навесні внесли корективи у сезонне регулювання річкового стоку Дніпра. Щороку в березні-квітні відбувається весняне водопілля, але не у цьому році. До водосховища Дніпровського каскаду приплив води є значно меншим в порівняні з минулими роками. Так, зазвичай, водність Дніпра біля Києва складає 1465 м3/с, але у цьому році склала в середньому 685 м3/с, або 47% від норми

. Тому задля забезпечення водою міст, селищ, сільського господарства, для зрошення земель, промисловості, рибальства та рекреації  Міжвідомчою комісією при Державному агентстві водних ресурсів України були встановлені відповідні режими роботи для ефективного розподілу водних ресурсів.

В минулому році Україна впровадила ринок електроенергії. Розкажіть, будь ласка, як станція адаптувалась до нових умов роботи?

В березні цього року Київська ГЕС успішно пройшла випробування і була включена до реєстру постачальників допоміжних послуг. Ринок допоміжних послуг відкрився після запуску нового ринку електроенергії. Відповідно до Правил ринку, затверджених постановою НКРЕКП, на ринку допоміжних послуг (ДП) можуть брати участь ті потенційні постачальники ДП, які успішно пройшли процедуру реєстрації та перевірку, провели випробування електроустановок відповідно до Кодексу системи передачі та внесені до Реєстру постачальників допоміжних послуг.  І як я вже сказав, Київська ГЕС включена до цього реєстру.

Нещодавно відбулась презентація буклету «Твоє майбутнє в енергетиці». Як наразі станція працює у питанні профорієнтації та яка ситуація з вакансіями?

За потреби ми наймаємо нових співробітників. Адже станції технологічно розвиваються. До карантину до нас приїжджали студенти, які опановують енергетичну галузь. Ми залюбки знайомимо їх з роботою гідроелектростанцій, аби в подальшому вони без сумнівів могли пов’язати свою роботу з гідроенергетикою. На станціях Каскаду Київських ГЕС і ГАЕС проходять виїзні сесії для студентів енергетиків. Також, є можливість пройти практику на одній із станцій. Окрім цього, на філії діє програма “Формування кадрового резерву та управління кар’єрою працівників ПрАТ “Укргідроенерго”. Завдяки цій програмі співробітники філії мають можливість оплатити першу вищу освіту, підвищити кваліфікацію, а також відвідувати відповідні конференції, курси та тренінги.

І на останок. Які плани на наступний рік? І яким Ви його бачите?

По-перше це реконструкція гідроагрегату №4 Київської ГАЕС та заміна трансформатору блоку №2 ГАЕС на більш потужний з 125 МВА до 150 МВА. Також, на Київській ГЕС ми плануємо проведення планових ремонтів обладнання та гідроспоруд, роботу по відновленню бетонних поверхонь турбінного приміщення. Адже реконструкція та капітальні ремонти обладнання забезпечують безпечну та надійну експлуатацію наших об’єктів, а також це дає більше маневрових потужностей в Об’єднаній енергосистемі України, що у свою чергу, є ще одним кроком до енергетичної незалежності України.

Джерело: газета "Слово"

Читайте також:

Київська ГЕС відзначає 55-річчя!

На Київській ГАЕС в промислову експлуатацію введено гідроагрегат №6

Погляд: Як працює Київська ГЕС в умовах карантину

Поділитися: