Все буде Україна!

Реалізація перспективних проєктів Укгідроенерго дозволить покрити дефіцит маневрових та регулюючих потужностей

Реалізація перспективних проєктів Укгідроенерго дозволить покрити дефіцит маневрових та регулюючих потужностей

21-12-2020
На сьогодні в ОЕС України дефіцит маневрових та регулюючих потужностей становить близько 2-2,5 ГВт. Для його покриття необхідно збудувати та ввести в експлуатацію генерації, які здатні забезпечити швидкий старт, тобто таких як ГЕС та ГАЕС.

Саме тому будівництво Каховської ГЕС-2, Канівської ГАЕС та третьої черги Дністровської ГАЕС у складі 5-7 гідроагрегатів – серед пріоритетних проєктів Укргідроенерго.

Так, будівництво Канівської ГАЕС дозволить ввести в експлуатацію нові високоманеврові генеруючі потужності у складі 4 гідроагрегатів по 250 МВт в генераторному режимі та 4 гідроагрегатів по 260 МВт в насосному режимі. Загалом реалізація даного проєкту вирішить проблеми зменшення провалів навантаження в нічні години з одночасним поліпшенням режимів роботи ТЕС та АЕС щодо їх розвантаження та створить в ОЕС України додатковий мобільний аварійний резерв в 1000 МВт генеруючої потужності.

Будівництво ж Каховської ГЕС-2 потужністю 250 МВт та переведення гідровузла з базового режиму виробництва електроенергії в напівпіковий та піковий дозволить збільшити сумарну встановлену потужність Каховського гідровузла з 334,8 мВт до 584,8 мВт та  підвищити середньобагаторічний виробіток електроенергії. Адже, як відомо, Каховська ГЕС за характером використання в енергосистемі відноситься до напівпікових ГЕС, а максимальна її пропускна спроможність турбін складає лише 2880 м³/с. Саме тому задля оптимізації роботи Каховського гідровузла необхідно збільшити його встановлену потужність шляхом вводу додаткових гідроагрегатів. При цьому приріст середньобагаторічного вироблення електроенергії відбудеться за рахунок використання холостих скидів.

Звичайно, найамбітнішим проєктом Укргідроенерго є будівництво Дністровської ГАЕС. В результаті реалізації проєкту будівництва третьої черги буде введено додаткові потужності – 972 МВт в генераторному режимі та 1 263 МВт в насосному режимі. Нагадаємо, всього на Дністровській ГАЕС має бути встановлено 7 гідроагрегатів загальною потужністю 2268 МВт в генераторному режимі та 2947 МВт у насосному, що дозволить їй стати найбільшою ГАЕС у Європі.

Ще одним важливим кроком до збільшення маневрових потужностей є реконструкція ГЕС і ГАЕС, адже їх переоснащення дає змогу збільшити показники загальної потужності станцій. До 2026 року компанія в рамках реалізації проєкту «Реконструкція ГЕС, ІІІ черга» планує здійснити реконструкцію не менше 14 гідроагрегатів та забезпечити тривалу безпечну експлуатацію гідротехнічних споруд ГЕС.

Водночас з розбудовою гідроелектростанцій Укргідроенерго планує побудувати сонячні електростанції разом з акумуляторними батареями на діючих ГЕС і ГАЕС потужністю 63,9 МВт та акумуляторних батарей потужністю 212 МВт. Таке будівництво сприятиме поліпшенню якості допоміжних послуг Укргідроенерго, підтримці інтеграції відновлювальних джерел енергії, а також зменшенню витрат на технічне обслуговування та продовження терміну експлуатації ГЕС в цілому.

Важливо, що перспективні проєкти Укргідроенерго увійшли до переліку пріоритетних для держави інвестиційних проєктів на період до 2023 року, який нещодавно затвердив Кабінет Міністрів України.

Джерело: 5 канал

Читайте також:

На засіданні Наглядової ради Укргідроенерго підбили підсумки діяльності компанії за дев'ять місяців

Будівництво нових гідрогенеруючих потужностей – серед пріоритетних проєктів Уряду

Гідроакумулюючі станції є ідеальним доповненням до сучасних енергосистем

Поділитися: