Все буде Україна!

Видатні імена української гідроенергетики: Леонід Кириченко

Видатні імена української гідроенергетики: Леонід Кириченко

25-01-2021
Леонід Кириченко: « 25 років життя я присвятив улюбленій, цікавій роботі і вдячний долі, що привела мене на Каховську ГЕС».

19 січня свій 70-й день народження відзначив почесний гідроенергетик Укргідроенерго - Леонід Кириченко. Колеги з Каховської ГЕС завітали до ювіляра, щоб привітати і висловити слова вдячності і пошани.

 Свою трудову діяльність на Каховській ГЕС Леонід Семенович розпочав у 1989 році на посаді інженера з релейного захисту в електротехнічній лабораторії. На той час він вже мав відповідну вищу освіту і досвід роботи з налагодження і обслуговування обладнання і устаткування. В роботі зарекомендував себе як грамотний фахівець, комунікабельний і з організаторськими здібностями, саме тому у 1997 році він очолив електротехнічну лабораторію станції, а у 2003 році  був призначений на посаду начальника цеху комп’ютерних технологій, релейного захисту та зв’язку на якій працював 11 років до виходу на пенсію.

При безпосередній участі Леоніда Семеновича були проведені масштабні роботи по заміні і модернізації обладнання на Каховській ГЕС, а за сумлінну працю, раціоналізаторські ідеї, пропозиції та значний вклад в розвиток гідроенергетики Леоніда Семеновича неодноразово нагороджували і заохочували, як на станції, так і в компанії.

Під час зустрічі ми поспілкувалися з ювіляром і попросили згадати найяскравіші гідроенергетичні миті роботи на Каховській ГЕС.

- Леоніде Семеновичу, чим робота на електростанції запам’яталась найбільше, що згадуєте?

- 25 років життя я присвятив улюбленій, цікавій роботі і вдячний долі, що привела мене на ГЕС, де відбулось моє становлення і кар’єрне зростання. Працював якраз в ті роки коли, відбулось об’єднання дніпровських ГЕС в Дніпрогідроенерго, а пізніше в найбільшу гідроенергетичну компанію України - Укргідроенерго. Найцінніший досвід і враження залишились від участі в проведенні реконструкції ГЕС, яка розпочалась у 1996 і триває наразі.

- Початок реконструкції, заміна обладнання, нові підходи до управління – все це було новим. Розкажіть як це відбувалось?

- Я пам’ятаю, як за ініціативи і під керівництвом Семена Поташніка, розпочався перший етап реконструкції і реабілітації каскаду ГЕС на Дніпрі. Спочатку був період проєктування, погодження проєктної документації – ми плідно працювали з компанією Укргідропроєкт і  в подальшому разом впроваджували проєкти у життя.

В моєму підпорядкуванні знаходились групи релейного захисту і автоматики, високовольтних випробувань і вимірювань, автоматизованих систем управління і зв’язку, тому можу сказати – для нас все, що відбувалось було викликом самим собі, випробуванням на професійність. Нам потрібно було йти в ногу з часом і перевести станцію, яка будувалась у 50-ті роки, на новий - сучасний рівень керування обладнанням. Якщо сказати простими словами: перевести керування з «ручного» режиму в автоматичний (комп’ютерний). Це було не просто, але цікаво. Зараз можу сказати, завдяки злагодженій роботі колективу ми впорались з поставленою задачею.

 -  Яке саме обладнання під час вашої роботи на стації було замінено?

- Спочатку на всіх гідроагрегатах замінили 16 повітряних вимикачів на елегазові, були встановлені додатково 6 трансформаторів напруги, електромашинні системи збудження замінили на тиристорні і встановили агрегатні контролери, регулятори швидкості і систему станційного управління. Обладнання встановили надійне і найкраще -  це довели роки безвідмовної експлуатації.

Потім, для комерційного обліку електроенергії встановили допоміжні трансформатори струму.

А вже у 2013 році було виконано монтаж автоматизованої системи контролю та обліку електроенергії. Була проведена адаптація системи керування та захисту «OVATION» на всіх шести гідроагрегатах, а також системи управління та захисту SCADA контролера станційного рівня та контролера ЗРП-154кВ.

- Зрозуміло, щоб впроваджувати і експлуатувати нове обладнання потрібен досвід, знання і вміння, як впорались з цим, де і в кого переймали досвід?

- Поповнювався склад колективу, приходили молоді спеціалісти і ми разом навчались, переймали досвід у підрядних організацій, які виконували монтаж, налагодження, робили пуск сучасного обладнання на Каховській ГЕС. Були організовані виїзні наради і обмін досвідом для фахівців на станціях каскаду, відрядження за кордон для навчання і приймання обладнання. З особливою вдячністю  згадую Давиденко Юрія Павловича, який керував групою фахівців підрядної компанії Енпаселектро, під час монтажу і випробувань агрегатних контролерів. Його вже не має з нами, але пам'ять і знання якими він залюбки ділився, назавжди залишаться, як пам’ять про професіонала своєї справи і добру людину.

Взагалі мені пощастило працювати в дружньому, злагодженому колективі за підтримки керівництва, де кожен виконував свою роботу сумлінно і відповідально.

- Не сумуєте за роботою? Чим займаєтесь на заслуженому відпочинку?

- Мені нема коли сумувати, бо маю багато захоплень у житті, які займають весь вільний час. Це риболовля, полювання, збирання грибів і ще будинок з присадибною ділянкою, родина, онуки не дають розслаблятися. Рух - це життя!

Радію, що виховав сина, який пішов моїми стопами і теж працює на Каховській ГЕС. Зараз Сергій – начальник зміни станції. Іноді ми говоримо про роботу, цікавлюсь, що нового впроваджується на ГЕС, разом радіємо успіхам компанії. А ще я вдячний, що Укргідроенерго не забуває про своїх пенсіонерів і ветеранів. При нагоді я з задоволенням прийду на екскурсію – цікаво подивитись, що  змінилось на станції за останні роки.

- Яку настанову дасте молодому поколінню гідроенергетиків, зважаючи на свій досвід?

- Головне не переставати вдосконалювати свої знання, розвиватись, вчитись і відповідально виконувати свою роботу, саме ці якості потрібні для безаварійної роботи ГЕС.

Ми, в свою чергу, вітаємо ювіляра і зичимо довгих років життя, міцного здоров’я, миру, добра, невичерпної енергії та оптимізму! Нехай у домі завжди панують любов та злагода, а в серці живе гармонія та натхнення.

Пресслужба Каховської ГЕС

Читайте також: 

Видатні імена української гідроенергетики: Сергій Пендюренко 

Видатні імена української гідроенергетики: Олександр Захарчук 

Видатні імена української гідроенергетики: Юрій Дудка

Поділитися: