Все буде Україна!

Видатні імена української гідроенергетики: Олександр Кучерявий

Видатні імена української гідроенергетики: Олександр Кучерявий

01-10-2018
«Прийшов на станцію, аби підтримати батьківські ініціативи», - Олександр Кучерявий.

Олександр Кучерявий – головний інженер Середньодніпровської ГЕС. На цій посаді він змінив свого батька, який очолював інженерний підрозділ підприємства упродовж 29 років. Ми зустрілись з молодшим представником династії гідроенергетиків та розпитали про плани на майбутнє.

─ Олександре, у червні Ви обійняли посаду головного інженера Середньодніпровської ГЕС. Розкажіть про свій професійний бекграунд.

─ В 1993 році я закінчив Дніпропетровський державний університет за спеціальністю інженер-електромеханік, роботехнічні системи.  Часи були тяжкі, в тому числі й в пошуках роботи. Руйнувався Радянський Союз…

Виходячи з того, що мій батько дуже тривалий час був головним інженером ГЕС, він завжди мене просив, аби я прийшов на станцію та підтримав його ініціативи. Я прийшов на ГЕС у 1993 році, був інженером. За десять років виріс до начальника цеху, пропрацювавши на цій посаді 15 років. Спочатку це була електротехнічна лабораторія. У зв’язку з тим, що лабораторія виконувала складні завдання, згодом нас перейменували в цех комп’ютерних технологій, релейного захисту та зв’язку.

За цей проміжок часу ми пройшли складний шлях. Передусім, це стосувалося реконструкції, побудови комп’ютерних мереж, які прокладалися на нашій станції практично з нуля. Все це я зі своїми інженерами та монтерами робили власноруч. Ми вибудували роботу нашого цеху, яка дозволила нам поліпшити експлуатацію та налагодити комп’ютерні мережі на Середньодніпровській ГЕС.

─ Нам відомо про ваш винахідницький хист. Які раціоналізаторські проекти вдалося втілити у життя на станції?

─  З моїм колективом ми подали більше 50 раціоналізаторських винаходів. Під час візиту на нашу станцію керівництво Укргідроенерго звернуло увагу на пристрої, які стояли на шафах. Один з напрямків роботи - це розробка пристрою, який дозволив нам контролювати биття валу в районі генератора турбінного підшипника. Цей пристрій було розроблено колективом цеху комп’ютерних технологій. Ми оформили це як раціоналізаторську пропозицію, отримали щедру винагороду, як на той час. Винахід дозволив нам посилити контроль за експлуатацією гідроагрегату. Ця робота згодом виставлялася на всеукраїнському конкурсі, який проводився під егідою Київської політехніки, та свого часу, років 7-8 тому, вона була оцінена дипломом першого ступеню серед праць молодих вчених.  

─  Які пріоритетні завдання вирішуватимете на новій посаді?

─ Два місяці тому мене призначили головним інженером Середньодніпровської ГЕС. Старатимусь застосувати усі свої знання, досвід, який я отримав тут за 25 років роботи, для того, щоб впроваджувати в життя усі плани, які ставить перед нами керівництво нашої компанії. Також забезпечуватимемо безаварійну, безпечну роботу нашої станції. В рамках роботи усього каскаду ми теж старатимемося вибудувати усю нашу роботи правильним чином. На цьому шляху у нас все попереду, і, я переконаний, все вийде!

Прес-служба ПрАТ «Укргідроенерго»

 

Поділитися: