Все буде Україна!

Видатні імена української гідроенергетики: Сергій Гандзюк

Видатні імена української гідроенергетики: Сергій Гандзюк

07-05-2021
Продовжуючи серію публікацій про фахівців гідроенергетичної галузі, сьогодні розповімо про життєвий та професій шлях досвідченого інженера-гідротехніка, організатора спорудження Дністровського каскаду ГЕС і ГАЕС, який присвятив будівництву електростанцій на Дністрі та розвитку міста Новодністровська понад 30 років життя - Сергія Гандзюка.

27 квітня у Новодністровську згадали знану й шановану людину, Почесного громадянина міста та  високопрофесійного інженера-гідротехніка Сергія Гандзюка.

Саме цього дня йому виповнилося б 90 років від дня народження, та, на жаль, уже лиш поглядом з меморіальної дошки, встановленої з вдячністю на будівлі Управління будівництвом, він спостерігає за життям міста, яке розбудовував.

Добрим словом згадували неординарну особистість - володаря звань «Заслужений будівельник України», «Ветеран «Дніпробуду», «Ветеран праці», «Ветеран Великої Вітчизняної війни», «Почесний громадянин Новодністровська», переможець загальноміського конкурсу «Людина року – 2003», високопрофесійного інженера-гідротехніка - керівника потужної генпідрядної будівельної організації зі спорудження Дністровського Каскаду ГЕС і ГАЕС.

Прикметно, що двадцятирічним Сергій Гандзюк вирушив на будівництво Каховської ГЕС. Працював робітником, потім бетонувальником, монтажником турбін. А вечорами вчився – вступив до Одеського гідротехнічного інституту, навчання у якому завершив у час, коли пускали перші агрегати Каховської ГЕС.

Сергій Гандзюк особисто брав участь у пуску, працюючи слюсарем по турбінах. Тоді ж, у 1958 році, отримав молодий гідробудівельник свою першу нагороду – медаль «За трудову відзнаку».

Наступною будовою для Сергія Гандзюка став канал «Дніпро–Кривий Ріг».  Працював механіком, виконробом, начальником дільниці. Спливли роки напруженої праці, і 70 км прокладеного каналу залишили свій слід у його життєвому і професійному досвіді. А попереду – нова будова: Дніпродзержинська ГЕС (нині Середньодніпровська). Там Сергій Семенович працював старшим виконробом на земельно-скельних роботах в управлінні основних споруд, брав участь у перекритті ріки, зведенні лівобережної дамби, будівництві об’єктів соціальної сфери. Працював до закінчення будівництва, а за введення Дніпродзержинської ГЕС в експлуатацію був єдиним серед усіх нагороджених відзначений орденом «Знак пошани».

Далі вже досвідченого будівельника чекав новий складний гідротехнічний об’єкт – головна насосна станція (ГНС) Каховської зрошувальної системи. На цій будові Сергій Семенович обіймав посаду головного інженера, а з 1972 року – начальника Управління будівництвом. За своєчасну здачу об’єкта державі Сергію Гандзюку присвоєно звання «Заслужений будівельник України». У газеті «Каховські зорі», писалося: «Не гроші, а патріотизм, відповідальність за справу володіли розумом і сумлінням будівельників. Ось чому золотими літерами в історію розвитку меліорації Півдня України має бути внесеним ім’я С. С. Гандзюка».

Половина життя Сергія Семеновича пройшла на новобудовах Дніпра. Тому невипадково він удостоєний почесного звання «Ветеран «Дніпробуду».

Таким він був, таким він залишається у пам’яті нащадків – Сергій Гандзюк, один із фундаторів становлення і розвитку сучасного Новодністровська, високопрофесійний інженер-гідротехнік, досвідчений і вмілий організатор, відповідальний і вимогливий керівник.


Пресслужба Дністровської ГАЕС

Читайте також:

Видатні імена української гідроенергетики: Володимир Жук

Видатні імена української гідроенергетики: Леонід Кириченко

Видатні імена української гідроенергетики: Сергій Пендюренко

Фотогалерея

Поділитися: