Все буде Україна!

Видатні імена української гідроенергетики: Володимир Жук

Видатні імена української гідроенергетики: Володимир Жук

13-04-2021
Продовжуючи серію публікацій про фахівців гідроенергетичної галузі, котрі своєю щоденною наполегливою працею приносять комфорт й затишок у кожен дім, сьогодні розповімо про життєвий та професій шлях помічника директора Дністровської ГАЕС Володимира Жука, який 13 квітня відзначає своє 65-річчя.

Молодий рівненський інженер-гідротехнік Володимир Жук, отримавши фах «Будівництво ГЕС і річкових споруд», поріднився з бессарабським краєм у далекому 1978 році.  Розпочавши трудову діяльність з посади інженера відділу гідроенергетичних об’єктів інституту «Гідропроєкт», пропрацював 19 років у групі робочого проєктування Дністровського комплексного гідровузла до посади заступника начальника ГРП. Згодом на підприємствах замовника будівництва і генпідрядника керував відділом капітального будівництва, був головним інженером, а вже з 2018 року працює помічником директора Дністровської ГАЕС.

Чуттєва душа художника (саме малювання чи різьбярство по дереву ледь не стало його професією – ред.) прагнула вдосконалення: аматорські навички залишати для історії на папері відбитки свого майстерного погляду вдосконалювались роками упродовж навчання на факультеті фотокіномистецтва.

Жук

У той час доводилось відправляти не лише свої фотографії, а й негативи, детальні коментарі із описам ваги застосованих хімікатів для проявлення плівки та друку фото. Не обійшлося тут і без генетично закладеної матусею Валентиною Іванівною скрупульозності: ви тільки уявіть – не просто сфотографував, роздрукував і рушив далі, а ретельно розклав усі негативи по шість кадрів, поробив фотокопії і створив… багатий каталог з датами і своїми позначками! І мало хто знає, що колись фотограф-любитель придбав собі ще й відеокамеру, тож в особистому архіві Володимира Жука є чимало виняткових «живих» моментів з історії міста енергетиків та Дністровського каскаду. Зокрема  раритетні кадри спорудження у 1984 році відомого акведуку – підвісного мосту для міського водогону, спроєктованого Володимиром Івановичем разом із колегами групи авторського нагляду (який було демонтовано цієї весни у зв’язку введенням в експлуатацію нового водогону - ред).

У складі тієї ж таки ГРП та авторського нагляду виконував ювіляр фахові задачі під час пусків усіх агрегатів на Дністровській ГЕС-1, здійснив і професійні проєктні розрахунки підпірних стінок і фундаменту плит нинішньої Нижньодністровської ГЕС. «Приємно, що на всіх станціях нашого каскаду, – зізнався розхвильовано іменинник, – є і моя частка праці, знань і творчості!» Та і в Новодністровську є особливе місце, над проєктом якого працював Володимир Жук - Церква Покрови Пресвятої Богородиці, про що свідчать, серед великої добірки грамот та подяк, відзнаки найвищих чинів Української Православної Церкви Київського Патріархату.

Загалом в арсеналі фотолітописця Дністровської ГАЕС Володимира Жука, який ось вже як 43 роки самовіддано працює на станції, чимало нагород. Його високий фаховий рівень був відзначений численними відзнаками, зокрема і державного рівня: Грамотою Міністерства палива й енергетики України, нагрудним знаком «Почесний працівник „Укргідроенерго„», Подякою Прем’єр-міністра України.

Творчий потенціал Володимира Жука у повній мірі розкрився не лише на роботі, а й вдома.  Хіба ж можна оминути увагою його незвичайний на той час (1989 р. - ред.) велосипед, спроєктований і створений ним, аби велика родина – подружжя та двоє синів і донечка – могли комфортно подорожувати?! Цей винахід навіть брав участь в урочистостях з нагоди Дня машинобудівника у райцентрі – м. Сокиряни. А ще – віршовані присвяти особливим подіям і найближчим друзям. Ну а те, що свого часу молодий глава сімейства волею випадку (придбавши жінці швейну електромашинку – ред.) за допомогою викрійок популярного журналу «Burda» пошив чимало одягу собі, дружині й дітям, свідчить про яскраву неординарність гідротехніка-проєктувальника і фотолітописця Дністровської ГАЕС Володимира Жука!

Ось так, переступивши незримий поріг свого 65-го ювілейного квітня, іменинник щиро дякував Богу, керівництву Дністровської ГАЕС і колективу, щедро напував своє єство рясними спогадами, збагачуючи творчу і життєву палітру яскравими кольорами родинного затишку і тепла, творчого неспокою і сумлінної праці, енергетичної снаги й корпоративного партнерства – і все, наче крізь об’єктив своєї небайдужої душі.

Колектив Укргідроенерго долучається до привітань ювіляра та бажає невичерпного джерела натхнення й творчого довголіття!

Із ювіляром спілкувалася Інна Гончар, пресслужба Дністровської ГАЕС

Читайте також: 

Видатні імена української гідроенергетики: Леонід Кириченко 

Видатні імена української гідроенергетики: Сергій Пендюренко 

Видатні імена української гідроенергетики: Олександр Захарчук

Поділитися: