Все буде Україна!

Видатні імена української гідроенергетики: Володимир Ставицький

Видатні імена української гідроенергетики: Володимир Ставицький

25-03-2020
Продовжуємо серію публікацій про видатних українських гідроенергетиків, які створювали енергетичну історію України. Сьогодні ми розповімо про українського енергетика – Володимира Ставицького, який 48 років присвятив роботі у енергетичній галузі. 25 березня 2020 року гідроенергетик святкує своє 70-річчя!

Народився Володимир Іванович у селі Свободне Донецької області. З 1966 року по 1968 рік навчався у ПТУ № 79 за спеціальністю «електрозварювальник 4 розряду, металомонтаж».

У 18-річному віці юнак Володимир під час призову був розподілений на службу  до Північного флоту, де до листопада 1971 року прослужив на військовій базі «Гремиха».

Почувши про будівництво Чорнобильської АЕС, одразу вирішив: «Обов’язково поїду туди працювати! Я ж з України! Буду допомагати будувати нове майбутнє». Цей порив душі згодом втілився у реальність. З червня 1972 року Володимир Іванович брав активну участь у будівництві Чорнобильської АЕС. «Від масштабу будівництва та єдності всієї молоді, яка прагнула до нього долучитися, захоплювало дух», - так він згадує свої почуття. За участі Володимира Івановича від початку і до самого пуску побудовано 4 енергоблоки ЧАЕС. За цей час він карбував свої професійні навички: був і електрогазозварювальником, і газоелектрозварювальником.

А потім настало 26 квітня 1986 року – дата, яка змінила назавжди м. Припять. Володимир Іванович став ліквідатором аварії на Чорнобильській АЕС. Після ліквідації з липня 1986 року по січень 1994 року Ставицький працював електрогазозварником 6 розряду Чорнобильського монтажного управління тресту «Гідроелектромонтаж».

Своє життя з гідроенергетикою поєднав у 1994 році, розпочавши працювати на Дніпровській ГЕС. Роботі на ДніпроГЕС фахівець присвятив 24 роки. За цей час Володимир Іванович працював електрогазозварником 5, 6 розрядів електроцеху, і своєю кропіткою щоденною працею ніс і дарував світло  та тепло людям. Колеги розповідають про гідроенергетика як про фахівця з величезним практичним досвідом та об’ємом теоретичних знань, який постійно підвищує свій професійний рівень. Для молодих фахівці Ставицький став справжнім наставником, яким передав свої досвід та знання.

З 2007 року по 2016 рік Володимир Іванович безпосередньо брав активну участь у реконструкції обладнання за проєктом «Реконструкція ГЕС –ІІ черга» на Дніпровській ГЕС-1 та Дніпровській ГЕС-2.

За свій високий професіоналізм, сумлінне ставлення до роботи та людяність гідроенергетика неодноразово нагороджувався медаллю «За трудову відзнаку», орденом «Трудової Слави ІІІ ступеню», грамотами ГЕС, Укргідроенерго та Почесною грамотою Кабінету Міністрів України.

Пресслужба Укргідроенерго

 

Поділитися: