Все буде Україна!

Видатні імена української гідроенергетики: Юрій Прилуцький

Видатні імена української гідроенергетики: Юрій Прилуцький

13-01-2020
Продовжуємо серію публікацій про видатних гідроенергетиків України, котрі щоденною наполегливою та сумлінною працею дарують тепло та затишок у кожну оселю. Сьогодні розповімо про Юрія Прилуцького, якого на Середньодніпровській ГЕС пам'ятають як талановитого інженера та уважного керівника.

Прилуцький Юрій Сергійович народився у м. Дніпродзержинськ (нині Кам'янське) 13 жовтня 1934 року. У 1959 році закінчив Дніпропетровський інститут інженерів залізничного транспорту, здобувши фах інженера-електромеханіка. Свій трудовий шлях розпочав працюючи на залізниці. А в 1963 році був прийнятий на посаду начальника зміни електроцеху на Дніпродзержинську ГЕС (з 05.07.2016 року – Середньодніпровська ГЕС), що саме вводилася в експлуатацію. В 1964 став черговим інженером гідроелектростанції, а через два роки був переведений в електротехнічну лабораторію на посаду старшого інженера.

З 1974 року Юрій Прилуцький обіймав посаду начальника електротехнічної лабораторії. Енергетик зарекомендував себе як грамотний керівник та активний раціоналізатор, який впроваджував пропозиції, спрямовані на підвищення надійності роботи обладнання та поліпшення умов праці.

У 1976 році Юрій Сергійович був нагороджений медаллю «ВДНГ» за успіхи в народному господарстві та нагрудним знаком «Винахідник СРСР» за розробку та впровадження системи автоматичного керування потужністю станції.

За його участі під час першої черги реконструкції Середньодніпровської ГЕС, що розпочалася у 1997 році, відбувся монтаж нового обладнання, а саме:

  • заміна повітряних вимикачів 154 кВ блоків 1, 2, 3, 4 і Т-5 на елегазові;
  • заміна систем збудження та систем порушення;
  • заміна роз'єднувачів 154 кВ;

У 1999 році Юрій Сергійович звільнився та вийшов на заслужений відпочинок. Помер Юрій Прилуцький у 2018 році.

Колеги по цеху з теплом згадують Юрія Сергійовича як вимогливого, порядного, але й веселого керівника. Він міг підтримати у складній ситуації. Був завзятим рибалкою та любителем говорити афоризмами.

Прес-служба Укргідроенерго

Поділитися: