Все буде Україна!

Виробництво електроенергії в Польщі сягнуло рекорду

Виробництво електроенергії в Польщі сягнуло рекорду

25-01-2023
Загальна потужність польської енергосистеми зараз становить майже 60 ГВт, а інвестиції в цей сектор лише активізуються.

Як повідомляє ReMix, виробництво електроенергії у 2022 році було найвищим в історії Польщі – понад 175 ТВт-год, що допомогло зміцнити енергетичний ринок та отримати прибуток від експорту.

До того ж зменшення виробництва електроенергії вугільними і газовими електростанціями, було більш ніж компенсовано значним збільшенням генерації вітровими та сонячними електростанціями. Фактично Польща повернулася на енергетичні ринки як експортер електроенергії.

Загальна потужність системи польських електростанцій зараз становить майже 60 ГВт, і ця цифра є початком великого інвестиційного циклу. Як свідчать дані компанії Polish Power Grid, у 2022 році електростанції країни згенерували на 1,6 ТВт-год електроенергії більше, ніж у 2021 році.

Зростання національного виробництва електроенергії було досягнуто попри значне зменшення генерації електростанціями, що працюють на викопному паливі. У 2022 році вони виробили на 7 ТВт-год електроенергії менше, ніж у 2021 році.

Водночас генерація з використанням відновлюваних джерел зросла на 9 ТВт-год. Торік сонячна генерація подвоїла виробництво електроенергії, забезпечивши на 5 ТВт-год більше, ніж у 2021 році. Вітрові електростанції перевищили показники 2021 року на чверть. Електроенергія, вироблена гідроелектростанціями та біогазовими установками, дещо зменшилася.

По суті, Польща вперше з 2015 року згенерувала надлишок електроенергії, яку продавала сусіднім країнам. За попередніми оцінками, торік Польща експортувала на понад 2 ТВт-год енергії більше, ніж імпортувала. Загалом обсяг польського експорту склав 11 ТВт-год, що є найвищим показником за останні 15 років.

Пресслужба Укргідроенерго

Поділитися: