Все буде Україна!

«Вірю в Перемогу»: історія Юрія Даниленка, добровольця з Кременчуцької ГЕС

«Вірю в Перемогу»: історія Юрія Даниленка, добровольця з Кременчуцької ГЕС

30-09-2024
Уге
2022 рік став новим викликом для всіх українців, коли під час повномасштабного вторгнення країна вкотре продемонструвала, що не бракує людей, готових на самопожертву. Одним із таких сміливців став Юрій Даниленко, машиніст крана турбінного цеху Кременчуцької ГЕС, який від самого початку війни пішов добровольцем до лав територіальної оборони.

Юрій, якому на момент початку повномасштабної війни було 58 років, не вагаючись став до лав захисників. Попри свій вік і важливість своєї професії на ГЕС, він ухвалив чітке рішення, яке багато хто намагався оскаржити. Але для нього був лише один шлях – на фронт.

«Я там потрібен. Маю афганський досвід, тож потрібно допомагати хлопцям — підказувати, як воювати і знищувати ворога. Після Перемоги ще встигнемо попрацювати», – пригадує начальник турбінного цеху Едуард Чекаленко його рішучі слова.

З перших днів війни Юрій служить у складі 175 батальйону 121 бригади ТРО. Разом із ним у підрозділі також служив його колега Сергій Недік. Хоч Сергій був демобілізований після досягнення 60-річного віку, він продовжує підтримувати зв'язок із побратимами та згадує про Юрія з великою повагою: «Віра та непохитна рішучість Юрія надихали увесь підрозділ на сміливі дії у протистоянні ворогу. Разом із ним ми пройшли найтяжчі випробування – Марганець, Херсон, Донеччину».

Для підрозділу територіальної оборони, в якому служить Юрій, важливим завданням є захист об'єктів критичної інфраструктури. Проте для кожного його товариша не менш важливою є моральна підтримка, яку він надає своїм побратимам. «Його віра надає сил навіть молодим бійцям. Юрій Васильович часто повторює: «Я твердо вірю, що Україна здолає найбільше випробування у своїй історії». І наш обов’язок – їй допомогти», – розповідає Сергій Недік.

На Кременчуцькій ГЕС Юрія шанують за людяність, рішучість та готовність завжди прийти на допомогу. Колеги з турбінного цеху з нетерпінням чекають його повернення: «Він щирий, відкритий і завжди готовий прийти на допомогу. Захисник, воїн, людина честі та справедливості. З нетерпінням чекаємо на його повернення живим і неушкодженим, щоб разом продовжити відбудовувати нашу країну».

Під час телефонної розмови з пресслужбою Кременчуцької ГЕС, Юрій Даниленко поділився своїми думками про війну: «Війна не вибачає помилок. В інституті чи в школі ще можна уникнути відповідальності, а потім скласти залік. На роботі можна отримати догану від начальника, а потім виправити все у другу чи третю зміну, у вихідні… Але війна – це життя тут і зараз. Ми стикаємося зі смертю щодня. Це дуже важко. Та шляху назад немає — ми не можемо здатися. Нелюди повинні піти з нашої землі!»

Його слова звучать як заклик до кожного українця – не опускати руки та йти вперед, навіть коли здається, що сил більше немає. Юрій Даниленко – справжній приклад незламності духу та вірності своїй країні.

Пресслужба Кременчуцької ГЕС

Поділитися: