Все буде Україна!

Business & Legal Forum: виклики енергетичної стабільності України в умовах війни

Business & Legal Forum: виклики енергетичної стабільності України в умовах війни

30-09-2024
16:30
Business & Legal Forum
Представники Укргідроенерго долучилися до Business & Legal Forum, організованому видавництвом «Юридична практика». У цьогорічному форумі, який був присвячений обговоренню викликів для енергетиків перед початком нового опалювального сезону, а також довгострокових планів і стратегій розвитку різних видів генерації та ринку електроенергії, взяли участь представники комітету Верховної Ради України з питань енергетики та ЖКГ, органів державної влади та місцевого самоврядування, бізнесу та громадських організацій.

Під час першої сесії форуму, яка була присвячена євроінтеграції України, представники парламентського енергетичного комітету наголосили на важливості своєчасного впровадження 4-го енергопакету ЄС, зазначивши, що затримки в імплементації можуть призвести до втрати фінансування за програмою Energy Facility та знизити інтерес інвесторів.

Серед іншого, на форумі йшлося про розвиток продажів біометану в ЄС, стан підготовки до опалювального сезону 2024-2025 рр та шляхи компенсації збитків, завданих країною-агресором.

Представники НКРЕКП розповіли про нові законодавчі зміни для ринку розподіленої генерації під час воєнного стану, а представники НЕК «Укренерго» наголосили на пріоритетності відновлення пошкоджених мереж, захисту системи та стимулюванні розподіленої генерації. За їх словами, в Україні спостерігається велика потреба в розбудові розподіленої генерації з високоманевровими потужностями. Наразі вона складає понад 3 ГВт. Також вони додали, що досягненню цілей збільшення обсягу розбудови таких потужностей сприяли зміни в законодавчу базу, які дозволили провести спеціальні аукціони та укласти довгострокові договори на допоміжні послуги.

Укргідроенерго взяло участь в такому спецаукціоні на допоміжні послуги, щоб забезпечити енергосистему автоматичним резервом відновлення частоти (аРВЧ) на період з 01.10.2025 по 30.09.2030р.

На думку представників комерційних підрозділів Укргідроенерго, окрім впровадження таких спеціальних довгострокових  аукціонів, до яких залучені учасники ринку, для створення ринкових стимулюючих заходів для інвесторів в розбудову  української енергетики необхідно вирішити проблему значних боргів НЕК «Укренерго» на балансуючому ринку. При цьому заборгованість перед учасниками ринку має тенденцію до зростання.

Друга сесія зустрічі «Build Back Greener» зосередилася на проблемах та викликах зеленої енергетики.

Підсумовуючи, представники бізнесу підкреслили, що, попри усі виклики, вони готові їх долати.

Участь у форумі дала можливість гідроенергетикам поспілкуватись з колегами, обмінятись досвідом, отримати  інформацію щодо перспективних напрямків законодавчого врегулювання спірних  та проблемних питань на ринку електричної енергії та обговорити нові технології, які можуть допомогти підвищити ефективність генерації.

Пресслужба Укргідроенерго

Поділитися: