Все буде Україна!

Водна криза в Європі: наскільки все погано і що можна зробити?

Водна криза в Європі: наскільки все погано і що можна зробити?

19-10-2023
30% населення ЄС постраждали від нестачі води в останні роки. Що це означає для Європи і як вона може впоратися з цією проблемою, якщо ситуація тільки погіршуватиметься? Про це – в матеріалі Euronews.

Багато громадян Європи можуть дозволити собі розкіш не турбуватися про те, як вони отримають доступ до води. Але в міру того, як планета стає все більш населеною, а попит на воду зростає - криза неминуча. Що це означає і як Європа може управляти цим дорогоцінним ресурсом?

Двох літрів води достатньо, аби задовольнити добову питну норму людини, але для приготування їжі потрібно значно більше. Задоволення цього попиту також стає все більш складним завданням для сільського господарства, яке використовує до 70% прісної води у всьому світі.

«Ми імпортуємо багато продовольства і тому залежимо від того, як управляють водними ресурсами в інших частинах світу», - зазначив професор екологічної політики Королівського коледжу Лондона Нахо Мірумачі.

Близько 3,6 мільярдів людей по всьому світу вже мають недостатній доступ до води, причому Близький Схід і Африка найбільше страждають від її нестачі.

«Їжа, яку ми споживаємо, ймовірно, все частіше буде надходити з інших частин світу, оскільки ми більше не зможемо виробляти певні продукти в Європі, оскільки там стає занадто спекотно», - сказав в інтерв'ю Euronews Джиппе Хугевін, старший співробітник з питань земельних і водних ресурсів Продовольчої і сільськогосподарської агенції ООН.

Іспанія - одна з європейських країн, яка найбільше постраждала від цієї ситуації. Після трьох років низької кількості опадів і високих температур національна метеорологічна служба країни оголосила про "тривалу посуху" на початку цього року. Деякі врожаї, можливо, навіть доведеться списати, про що навіть попередив іспанський координатор фермерських організацій.

Але країни Північної та Східної Європи також все більше страждають від нестачі води.

«Люди думають, що Великобританія - дощова країна, але насправді ми також переживаємо посухи», - заявив Нахо Мірумачі.

Енергія

Дефіцит водних ресурсів загрожує не лише сільському господарству, а й енергетичному сектору.

«Оскільки ми вступаємо в еру чистої енергії з нульовим рівнем викидів, ми переходимо до таких речей, як гідроенергетика", - пояснив Мірумачі. «Якщо в наших річках буде менше води, це означає, що ми не зможемо покладатися на гідроенергетику».

Гідроелектростанції, які використовують воду для виробництва електроенергії, вважаються альтернативою викопному паливу, які є більш стійкими, ніж об'єкти, що працюють на викопних видах палива.

Зростання населення

Оскільки до 2030 року населення планети зросте до 8,5 мільярдів, це призведе до збільшення попиту на водні ресурси. Населення не лише зростає, але й споживає більше.

«Зростає середній клас і диверсифікований споживач. Вони потребуватимуть більше матеріальних благ, не лише продуктів харчування, але й таких речей, як телефони, які насправді є дуже водоємними. Отже, не лише зміна клімату спричиняє дефіцит води», - пояснив Нахо Мірумачі.

Що робить ЄС для запобігання дефіциту води?

Всесвітня метеорологічна організація попередила, що світовий водний цикл "виходить з рівноваги", і закликала до "фундаментальної зміни політики" у своєму звіті "Глобальні водні ресурси 2022".

З 2000 року Європейський Союз намагається вирішити цю проблему за допомогою Водної рамкової директиви, яка спрямована на забезпечення якості європейських вод.

Однак до 2027 року 90% річкових басейнів у різних країнах ЄС все ще будуть нездоровими, йдеться у звіті, опублікованому WWF та Європейською коаліцією "Живі річки".

За словами Ніхат Зал, менеджера проєктів Європейського агентства з навколишнього середовища, реакція Європи була ефективною, але її необхідно прискорити "на різних рівнях, на місцевому рівні, на рівні країни, на рівні ЄС, щоб підвищити ступінь готовності до невизначеності і ризиків".

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: National Geographic

Поділитися: