Все буде Україна!

Як Київська ГЕС врятувала Київ від затоплень

Як Київська ГЕС врятувала Київ від затоплень

08-02-2021
Київ з давніх-давен потерпав від паводків та повеней. Деякі жителі лівобережжя і досі пам'ятають, як доводилося плавати містом на човнах. Журналісти 44.ua вирішили згадати історію київських потопів і те, як будівництво Київської ГЕС врятувало столицю України від регулярних затоплень.

Паводки в Києві раніше були постійним явищем. Дніпро навесні наповнювався водою, рівень річки піднімався на кілька метрів, що призводило до підтоплення будинків і вулиць, розташованих в низині. У Стародавньому Києві таким районом був Поділ.

Перші київські потопи зафіксовані ще у 945 році. В літописі йдеться про те, що у 1128 році «вода забирає людей та житло». Згадка про ще один масштабний потоп датується 1789 роком, коли крім Подолу постраждали і київські слобідки. А у 1845 році вода у Дніпрі піднялася аж на 8 метрів. У 1931 році цей показник сягнув 8,5 метрів.

У 1960-і роки, коли місто розширювався, влада вирішила забудовувати лівобережні райони. Однак проблема потопів нікуди не поділася. Тоді інженери придумали незвичайне рішення – підняти рівень грунту. Експериментальним житловим масивом стала Русанівка, яку «намили» на додаткові 3-5 метрів за допомогою піску з каналу. Пізніше так само підняли сусідні Березняки та правобережну Оболонь. Гідронамив дозволив істотно підвищити рівень землі, і частково захиститися від повеней.

Справжнім порятунком для киян стало будівництво Київської ГЕС і поява штучного Київського моря. Після перекриття греблі, потопи істотно скоротилися. Можна сказати, що вони вже не дошкуляли жителям.

З повним матеріалом можна ознайомитися за посиланням нижче.

Джерело: 44.ua

Що буде, якщо спустити українські водосховища?

Як водосховища захищають від паводку?

Навіщо потрібні водосховища?

Поділитися: